Alhamdulillah , selamat bersarapan pagi..
BAHAN-BAHAN :
1 peket kuey teow- dilerai-lerai
400 grm sotong , dibersihkan
200grm isi ayam
1 peket fish cake
1 peket fish cake
1 ikat sawi batang putih
3 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
2 biji telur
2 sudu besar cili kisar
4 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos Thai - nampla
Sedikit minyak bijan
Kalau tak masin boleh ditambah kicap - ikut pada citarasa masing-masing. Bahan-bahan boleh ditambah atau kurang mengikut selera sendiri .
CARA MEMASAK :-
Kupas semua bawang dan tumbuk lumat . Bersihkan sotong dan dipotong kecil , bersihkan isi ayam dan dipotong kecil . Potong fish cake dan bersihkan sayur sawi dan dipotong kecil , ketepikan dulu semua bahan-bahan rencah ni .
Dalam kuali panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk dengan cili kisar dan biar sampai cili cukup masak . Masukkan daging ayam dan dikacau sampai isi ayam masak , kemudian masukkan fish cake serta dikacau semua bahan . Buatkan ruang kecil di tengah kuali dan masukkan semua telur serta kacau semua bahan bagi sekata .
Masukkan sos tiram , sos cili , kicap cair , sos nampla dan kicap manis dan gaul . Masukkan sayur sawi dan kacau lagi .
Bila sayur agak layu terus masukkan semua kueh teow . Kacau semua bahan sehingga rata dan mesra . Boleh la ditutup api dapur bila kueh teow dah masak .
Bila goreng kueh teow saya akan guna api dapur yang paling besar dan kueh teow ni dimasak/goreng dengan cepat supaya kueh toew tak jadi hancur kalau terlampau lama dikacau .
oder kueh teow goreng sotong satu....sedap nyer. thanks for sharing
ReplyDelete