Pages

Monday, 27 January 2014

Goreng celup tepung ikan bulu ayam

Dah lama tak makan ikan bulu ayam yang digoreng celup tepung , alhamdulillah sedap . Ikan celup tepung ni elok digoreng garing dan dimakan dengan sos cili Thai mmmm yum yum ^_^


Bahan-Bahan :

1 kg ikan bulu ayam segar
1 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
sedikit serbuk kunyit
garam secukup rasa
air secukupnya

Cara masak :

-bersihkan ikan bulu ayam dan potong buang kepala dan perut ikan . Basuh dan tos serta ketepikan dulu.

-Bancuh adunan tepung gandum bersama tepung beras , sedikit serbuk kunyit , garam secukup rasa . masukkan sedikit demi sedikit air ke dalam campuran tepung dan kacau - jgn terlalu cecair atau terlalu pekat anggaran 3/4 cawan air atau lebih sedikit .

- Panaskan minyak secukupnya untuk deep frying , guna senduk atau sudu yang besar dan ambil 3-4 ekor ikan dan celup dalam adunan tepung kemudian perlahan-lahan masukkan ikan dalam minyak yg panas . Goreng ikan sehingga masak garing kekuningan , angkat dan tos . 


Saya guna gunting dapur untuk potong kepala dan perut ikan bulu ayam ni .


Ni la ikan bulu ayam yang kami beli segar di kedai ikan di tepi jalan menuju ke Morib . 

2 comments:

  1. assalam...
    nak balikkkkkkkkkkkkkk.. nak cari ikan nak buat camni gak.. uwaaa laparr.. mekasih share resepi.. nak wat gak.. kang takde ikan bulu ayam.. bulu ayam pun boleh gak.. kuangx3.. (yg last tu tipu je)...

    ReplyDelete
  2. Klu resepi mak akk, bancuhan tepung tu ditambah dgn hirisan daun cekur....

    ReplyDelete