Pages

Monday, 30 June 2014

Masak lemak cili api kerang pucuk paku

Alhamdulillah...


BAHAN-BAHAN :

1 kg kerang
2 ikat pucuk paku - kalau byk 1 ikat pun dah cukup
4 cawan santan - secukupnya
2 batang serai - dititik
1 keping asam keping

BAHAN DITUMBUK LUMAT :

15 biji cili api - boleh tambah
1 inci kunyit hidup
Garam kasar secukup rasa

kalau kurang kuah boleh la ditambah santan lagi 

CARA MEMASAK :

Basuh dan bersihkan kerang dan pucuk paku kemudian pucuk paku hanya di ambil daun saja . Bersihkan lagi kerang ditos serta diketepikan dulu . 

Masukkan semua bahan tumbuk , serai yang dititik , semua santan ke dalam periuk yang sesuai . Masak kuah sehingga hampir mendidih dan masukkan semua kerang , garam secukup rasa , asam keping . Kacau kuah supaya tak pecah minyak dan bila dah kerang dah masak boleh la di masukkan semua pucuk paku dan dikacau rata . Bila sayur pucuk paku dah masak boleh la ditutup api dapur .

No comments:

Post a Comment