Pages

Sunday, 1 June 2014

Pajeri terung

Alhamdulillah..


BAHAN-BAHAN :

4 biji terung panjang - besar
4 cawan santan pekat - boleh ditambah
3 cm kayu manis
1 biji bunga lawang
3 biji bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 peket serbuk kari daging
2 sudu besar kerisik
sedikit air asam jawa - jika perlu
Garam secukup rasa

BAHAN DI TUMBUH :

1 genggam udang kering
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 cm halia

CARA MEMASAK :

Bersihkan buah terung dan di belah dua ukuran dalam sejengkal . Panaskan sedikit minyak dan tumiskan kulit kayu manis , bunga lawang+bunga cengkih , buah pelaga . Kacau semua bahan dan masukkan bahan yang ditumbuk lumat . Kacau sampai bahan tumbuk menjadi layu dan terus di masukkan rempah kari yg sudah di bancuh dengan sedikit air tadi dan kacau , biar sampai rempah masak dan terbit minyak.

Masukan semua santan dan kacau , biar kuah mendidih sekejap dan masukkan kerisik dan terung . Masukkan garam serta gula secukup rasa dan jika perlu masukkan secikit air asam jawa . Terus kacau pajeri ini . Biarkan sampai terung empuk , itu tanda pajeri sudah masak dan boleh la ditutup api . Dah pun masak....

No comments:

Post a Comment