Saya dapat tau tentang kek cheese meleleh ni bila tengok di fb kawan-kawan . Waaa apa la yang melelehnya rupa-rupanya topping cream cheese yang agak cair dan meleleh bila di curahkan atas kek . Saya dapat resepi kek ni dari fb dan saya ubah suai sikit , saya tambah jus lemon dalam adunan cream cheese untuk bagi balance rasa masam manis . Anak-anak saya suka betul kek ni yang memang sedap bila dimakan sejuk ^_^
BAHAN-BAHAN :
100 grm tepung Hongkong*
60 grm tepung jagung*
1 sudu kecil baking powder*
2 sudu besar ovalette
100 grm gula kastor
4 biji telur
60 grm tepung jagung*
1 sudu kecil baking powder*
2 sudu besar ovalette
100 grm gula kastor
4 biji telur
2 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanilla
50 ml susu fresh milk atau air sejuk
75 grm mentega cair
Cara Masak kek :
1 sudu kecil esen vanilla
50 ml susu fresh milk atau air sejuk
75 grm mentega cair
Cara Masak kek :
-Panaskan oven kepada suhu 180'C . Ayak semua bahan bertanda * dan ke tepi kan dulu . Cair kan mentega dan ketepikan dulu .
-Pukul semua telur bersama gula hingga kembang kemudian masukkan susu , esen vanilla , ovalette ke dalam adunan dan digaul rata . Masukkan mentega cair dan digaul rata . Masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit sambil dikaup balikkan dengan menggunakan spatula atau senduk kayu hingga adunan sebati . Pukul adunan ni selama 1-2 minit sehingga adunan sebati .
-Pukul semua telur bersama gula hingga kembang kemudian masukkan susu , esen vanilla , ovalette ke dalam adunan dan digaul rata . Masukkan mentega cair dan digaul rata . Masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit sambil dikaup balikkan dengan menggunakan spatula atau senduk kayu hingga adunan sebati . Pukul adunan ni selama 1-2 minit sehingga adunan sebati .
- Masukkan adunan kek ke loyang dan bakar kek dalam oven dengan api atas dan bawah selama 45 minit mengikut kepanasan oven masing-masing atau sehingga kek masak . Sejukkan dulu kek ni sebelum boleh dihidang kan .
CARA BUAT CREAM CHEESE
Bahan-bahan :
250 grm cream cheese
1/2 tin susu pekat manis
50ml whipping cream
1 sudu kecil jus lemon - boleh tambah
- Masukkan semua bahan dalam mangkuk yang sesuai dan dengan mengguna mesin mixer , pukul semua bahan ni sehingga sebati tidak berketul-ketul dan kembang .
* untuk hiasan boleh ditabur parutan cheedar cheese .
CARA BUAT CREAM CHEESE
Bahan-bahan :
250 grm cream cheese
1/2 tin susu pekat manis
50ml whipping cream
1 sudu kecil jus lemon - boleh tambah
- Masukkan semua bahan dalam mangkuk yang sesuai dan dengan mengguna mesin mixer , pukul semua bahan ni sehingga sebati tidak berketul-ketul dan kembang .
* untuk hiasan boleh ditabur parutan cheedar cheese .
CARA NAK HIDANG KEK
Bahagikan kek menjadi 2 bahagian . 1 kek diletak dalam pinggan dan tuangkan adunan cream cheese atas kek ni dan disapu rata . Kemudian letak kek ke 2 atas kek ni dan tuang serta sapu semua cream cheese sampai menutupi semua bahagian kek . Taburkan parutan cheddar cheese ke atas kek ni . Masukkan dalam peti sejuk selama semalaman sebelum nak makan . Kek ni akan lebih sedap dimakan bila sejuk .
Assalamualaikum salam kunjung mmg sdap kek keju meleleh ni...
ReplyDeleteakk nak tanya susu cair berapa ml yer...sbb dkt bahan2 xde plk susu cair....
ReplyDeleteakak nak Tanya telur 4 biji tu putih telur sahaja atau telur putih dgn telur kuning sekali?
ReplyDelete