Pages

Wednesday, 18 December 2013

SUP BEBOLA AYAM

Favorite anak-anak saya ni ^_^


BAHAN-BAHAN:

25 biji bebebola ayam - jenama Ayamas
1 batang carrot - yg kecil
sayur sawi - secukupnya
bunga kobis - secukupnya
1 peket cendawan inoki
sedikit sayur kobis - secukupnya
1 biji bawang merah
1 ulas bawang putih - saiz besar
Garam secukup rasa
sedikit bahan perisa "Secukup rasa'
Air secukupnya

CARA MEMASAK :

- Bersihkan bebola ayam , ketepikan dulu . Kupas semua kulit bawang dan racik semua bawang tu . Bersihkan semua sayur-sayuran serta dipotong dan ketepikan dulu . 

- Panaskan minyak secukupnya dalam periuk dan tumis semua bawang sampai layu dan menjadi wangi , masuk air secukupnya dalam periuk dan biar sampai sup mendidih dan masukkan semua chicken ball . Masukkan pula sayur carrot yg sudah dipotong kecil . Selang 2-3 minit masukkan pula bunga kobis . Bila bunga kobis dah sedikit layu boleh dimasukkan sayur sawi dengan cendawan inoki dan kacau semua bahan .  Masukkan sedikit bahan perisa 'Secukup Rasa' . Kacau semua bahan ini dan jika masih kurang masin baru ditambah garam secukupnya dan boleh ditutup api dapur .

3 comments:

  1. Nampak sedap...bru je kemaren terpikir mcm nak buat sup bebola ayam ni..hihiii...

    ReplyDelete
  2. wow sedapnya....nak cubala malam ni

    ReplyDelete
  3. nampak sedap
    terima kasih atas resepinya :)

    ReplyDelete