Selalunya kalau beli jagung segar saya suka rebus atau buat cucur jagung yang di campur udang kertas kecil . Kali ni udang tak ada jadi saya guna saja apa bahan lain yang ada so saya buat cucur jagung campur jejari ketam . Saya tambah sedikit daun bawang sup dan daun bawang yang diracik halus serta segenggam udang kering yang ditumbuk lumat . Sedapnya sarapan pagi ni makan cucoq jagung sambil minum teh o panas , selamat cuti hujung minggu...
BAHAN-BAHAN:
3 cawan tepung gandum
2 batang jagung
1 peket jejari ketam
1 peket jejari ketam
1 biji bawang besar
1 genggam udang kering
1 biji telur
sedikit serbuk kunyit
1 sudu kecil soda bikarbonat
sedikit daun bawang/sup
sedikit serbuk kunyit
1 sudu kecil soda bikarbonat
sedikit daun bawang/sup
Air secukupnya
Garam secukup rasa
*Boleh ditambah 2 biji cili hidup yang ditumbuk lumat jika mahu cucur pedas atau tambahkan soda bikarbonat supaya adunan lebih ranggup. Boleh juga ditambah daun sup/bawang dalam adunan cucur ni.
CARA MASAK :
Bersihkan jagung dan potong ambil biji jagung kemudian racik bawang besar . Rendam udang kering sehingga kembang dan tumbuk udang kering sehingga lumat . Potong jejari ketam dan di lerai-leraikan menjadi kepingan kecil .
Masukkan semua tepung , serbuk soda , serbuk kunyit , jagung , udang kering , jejari ketam , daun sup/bawang dan air dalam bekas yang sesuai dan dikacau rata . Masukkan sedikit demi sedikit air sehingga adunan cukup rata dan pastikan adunan jangan terlalu cair . Masukkan telur , bawang , serbuk kunyit , garam secukupnya dan terus la kacau adunan sehingga sebati .
Masukkan semua tepung , serbuk soda , serbuk kunyit , jagung , udang kering , jejari ketam , daun sup/bawang dan air dalam bekas yang sesuai dan dikacau rata . Masukkan sedikit demi sedikit air sehingga adunan cukup rata dan pastikan adunan jangan terlalu cair . Masukkan telur , bawang , serbuk kunyit , garam secukupnya dan terus la kacau adunan sehingga sebati .
Panaskan minyak yang secukupnya untuk deep frying dan goreng cucur sehingga masak . Angkat dan tos serta boleh dihidangkan .
xpernah makan. menyelerakan betul
ReplyDeletecuba la insyallah sedap
DeleteNampak sedap tuu...
ReplyDeleteinsayllah sedap
Deletetak pernah rasa lg cucur jagung ni...
ReplyDeletenampak sedap lah..
insyallah sedap :)
Deletewah sedapnya byk perencah..slalu sz wat taruk jagung gan bawang je hehe..blh try ni.
ReplyDeletecuba la ya :)
Delete