Pages

Friday, 12 October 2012

Cucur jagung jejari ketam

Selalunya kalau beli jagung segar saya suka rebus atau buat cucur jagung yang di campur udang kertas kecil . Kali ni udang tak ada jadi saya guna saja apa bahan lain yang ada so saya buat cucur jagung campur jejari ketam . Saya tambah  sedikit daun bawang sup dan daun bawang yang diracik halus serta segenggam udang kering yang ditumbuk lumat . Sedapnya sarapan pagi ni makan cucoq jagung sambil minum teh o panas , selamat cuti hujung minggu...


BAHAN-BAHAN:

3 cawan tepung gandum
2 batang jagung
1 peket jejari ketam
1 biji bawang besar
1 genggam udang kering
1 biji telur
sedikit serbuk kunyit
1 sudu kecil soda bikarbonat
sedikit daun bawang/sup
Air secukupnya
Garam secukup rasa

*Boleh ditambah 2 biji cili hidup yang ditumbuk lumat jika mahu cucur pedas atau tambahkan soda bikarbonat supaya adunan lebih ranggup. Boleh juga ditambah daun sup/bawang dalam adunan cucur ni.

CARA MASAK :

Bersihkan jagung dan potong ambil biji jagung kemudian racik bawang besar . Rendam udang kering sehingga kembang dan tumbuk udang kering sehingga lumat . Potong jejari ketam dan di lerai-leraikan menjadi kepingan kecil .

Masukkan semua tepung , serbuk soda , serbuk kunyit , jagung , udang kering , jejari ketam , daun sup/bawang dan air dalam bekas yang sesuai dan dikacau rata . Masukkan sedikit demi sedikit air sehingga adunan cukup rata dan pastikan adunan jangan terlalu cair . Masukkan telur , bawang , serbuk kunyit , garam secukupnya dan terus la kacau adunan sehingga sebati .

Panaskan minyak yang secukupnya untuk deep frying dan goreng cucur sehingga masak . Angkat dan tos serta boleh dihidangkan . 

8 comments:

  1. xpernah makan. menyelerakan betul

    ReplyDelete
  2. tak pernah rasa lg cucur jagung ni...
    nampak sedap lah..

    ReplyDelete
  3. wah sedapnya byk perencah..slalu sz wat taruk jagung gan bawang je hehe..blh try ni.

    ReplyDelete