Dalca daging yang sedap dimakan dengan roti jala atau dengan nasi..
BAHAN-BAHAN :
500 grm daging lembu batang pinang
5 cawan santan
2 biji terung bulat
4 biji ubi kentang
2 biji carrot
200 grm kacang dal
BAHAN-BAHAN TUMISAN :
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
3 cm kayu manis
3 biji bunga lawang
1 biji bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 peket kecil - serbuk kari daging
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
Bersihkan daging dan potong kecil-kecil . Kupas semua bawang dan halia kemudian dimayang halus . Bersihkan semua sayur dan di potong ikut saiz yang sesuai .
Panaskan sedikit minyak dan tumiskan semua bawang + halia , kulit kayu manis , bunga lawang + bunga cengkih + buah pelaga . Kacau sampai bawang menjadi layu dan terus di masukkan rempah kari yg sudah dibancuh dengan sedikit air tadi dan kacau , biar sampai rempah masak dan terbit minyak.
Masukan semua santan dengan kacang dal dan daging biarkan kuah mendidih dan kacang dal kembang serta daging menjadi empuk . Jika kurang kuah boleh ditambah sedikit lagi santan . Kacau kuah dan masukkan semua ubi kentang dan biarkan sampai ubi kentang masak lembut dan boleh la dimasukkan sayur terung , carrot serta garam secukup rasa . Akhir sekali baru la dimasukkan kacang panjang dan buah tomato dan biar sampai masak boleh la ditutup api dapur .
Kakak tengok macam nak mintak semangkuk je rasa. Hari ini kakak masak simple tak ada kuah tu yg nampak macam nak mintak he...
ReplyDeletedah habis la dalca ni kak zakie , lain kali ya saya bagi semangkuk dalca pada akak
ReplyDelete