Favorite anak-anak saya ni ^_^
BAHAN-BAHAN:
25 biji bebebola ayam - jenama Ayamas
1 batang carrot - yg kecil
sayur sawi - secukupnya
bunga kobis - secukupnya
1 peket cendawan inoki
sedikit sayur kobis - secukupnya
1 biji bawang merah
1 ulas bawang putih - saiz besar
Garam secukup rasa
sedikit bahan perisa "Secukup rasa'
Air secukupnya
CARA MEMASAK :
- Bersihkan bebola ayam , ketepikan dulu . Kupas semua kulit bawang dan racik semua bawang tu . Bersihkan semua sayur-sayuran serta dipotong dan ketepikan dulu .
- Panaskan minyak secukupnya dalam periuk dan tumis semua bawang sampai layu dan menjadi wangi , masuk air secukupnya dalam periuk dan biar sampai sup mendidih dan masukkan semua chicken ball . Masukkan pula sayur carrot yg sudah dipotong kecil . Selang 2-3 minit masukkan pula bunga kobis . Bila bunga kobis dah sedikit layu boleh dimasukkan sayur sawi dengan cendawan inoki dan kacau semua bahan . Masukkan sedikit bahan perisa 'Secukup Rasa' . Kacau semua bahan ini dan jika masih kurang masin baru ditambah garam secukupnya dan boleh ditutup api dapur .
Nampak sedap...bru je kemaren terpikir mcm nak buat sup bebola ayam ni..hihiii...
ReplyDeletewow sedapnya....nak cubala malam ni
ReplyDeletenampak sedap
ReplyDeleteterima kasih atas resepinya :)