Pages

Monday, 19 August 2013

Soto daging tetel campur tulang

Semalam untuk famili gathering saya masak soto daging tetel campur tulang alhamdulillah menetapi citarasa famili saya , seronok sangat bila dapat berkumpul adik-beradik cuma kakak saya kak Nor tak dapat kumpul sekali kalau tidak mesti lagi best family gathering semalam ^_^

Alhamdulillah  TQ ALLAH for a very happy day ^_^

Hari ni baru saya ada kesempatan untuk saya buat/masukkan entry resepi ke dalam blog saya ni selepas 2 minggu berjimba gumbira ria sambut Aidilfitiri hehe sampai hilang juga la mood nak masuk entry resepi di blog sendiri . Sejak 1 Syawal sampai la semalam kami sekeluarga beraya sakan dari kampung suami sampai la ke rumah saudara-mara dan kawan-kawan . Syukur alhamdulillah..

Soto daging tetel campur tulang

BAHAN-BAHAN :
700 grm daging tetel/cincang - boleh tambah
1 kg tulang lembu
Bihun secukup - dicelur
Nasi impit secukupnya
Bawang goreng secukupnya
Daun sup secukupnya - diracik halus
Daun bawang secukupnya - diracik halus
2 peket sup bunjut
400 grm taugeh-dicelur
1 peket besar suhun - digoreng
3 batang serai - saiz besar di titik
4 helai daun pandan disimpul
2 liter air - boleh tambah atau kurangkan
Garam secukup rasa

BAHAN-BAHAN DIKISAR :
8 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1.5 inci halia

BAHAN REMPAH DIKISAR HALUS :
1 1/2 sudu besar ketumbar biji
1 1/2 sudu besar jintan putih
1-2 sudu besar lada hitam
*Semua bahan ini digoreng tanpa minyak selama 5 minit atau sampai wangi dengan api sederhana besar dan kemudian semuanya dikisar sampai halus .

*Rempah ni boleh ditambah atau dikurangkan mengikut selera sendiri .

BAHAN SAMBAL KICAP :
10 biji cli api
3 ulas bawang putih
sedikit garam
Kicap manis secukupnya

CARA MEMASAK KUAH SOTO :
-Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar , goreng sehingga wangi dan kemudian masukkan pula masukkan semua air dalam periuk bersama dengan semua tulang dan daging tetel yang sudah dibersihkan serta dipotong kecil . Masukkan daun pandan , serai , sup bunjut serta rempah yang sudah dikisar tu dan kacau sekejap , biarkan sup mendidih dan sampai daging masak serta empuk .  Masukkan garam secukup rasa ke dalam sup dan juga daun sup/bawang yang sudah diracik halus-halus.

- Cara buat sambal kicap , tumbuk semua cili api , bawang putih sampai lumat kemudian masukkan ke dalam bekas yang sesuai kemudian masukkan kicap secukupnya , gaul rata .

-Goreng suhun , celurkan bihun serta taugeh dan potong nasi impit kemudian boleh la dihidangkan bersama sambal kicap dan kuah soto ni .

9 comments:

  1. untuk pergedil tu, boleh tak kentangnya di rebus saja tanpa digoreng?..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kentang tu kalau di rebus pun boleh

      Delete
  2. salam..

    sedapnya makan soto..telan air liur tengok..huhu..apapun, selamat hari raya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlksalm , alhamdulillah sedap . selamat hari raya

      Delete
  3. kak, nak taya resepi soto tu utk brapa orang makan?

    ReplyDelete
  4. boleh juga dijadikan sebagai kuah utk mi / beehoon sup kan sis?

    ReplyDelete
  5. Kalau daging diganti ayam pun blh yer kak?

    ReplyDelete