Pages

Sunday, 23 June 2013

Sup cendawan & ubi kentang

Yum yum..


BAHAN-BAHAN:

2 peket cendawan tiram
5 biji ubi kentang
1 genggam ikan bilis
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih - saiz besar
Garam secukup rasa
Air secukupnya

CARA MEMASAK :

- Bersihkan ubi kentang dan kupas kulit kemudian di potong kecil . Kupas semua kulit bawang dan racik semua bawang tu . Bersihkan ikan bilis ketepikan dulu .

- Panaskan minyak secukupnya dalam periuk dan tumis semua bawang dan ikan bilis . Kacau semua bahan serta biarkan sampai bahan menjadi wangi , masuk air secukupnya dalam periuk dan biar sampai sup hampir mendidih dan masukkan ubi kentang . Biar ubi kentang masak sampai empuk dan boleh dimasukkan semua cendawan yg sudah di carik menjadi kecil dan garam secukup rasa . Kacau semua bahan ini dan bila cendawan dah amsak boleh ditutup api dapur .

2 comments:

  1. sedap ni makan nak pulak cuaca macam ni sekarang..sesuai sgt

    ReplyDelete