Pages

Thursday, 15 January 2015

cucur ikan bilis

Cucur ikan bilis untuk minum petang , alhamdulillah.


BAHAN-BAHAN:

300 grm tepung gandum
60 grm ikan bilis
100 grm bawang besar
1 biji telur
3/4 sudu kecil soda bikarbonat
air secukupnya
Sedikit serbuk kunyit
Garam secukup rasa

Boleh ditambah 1 biji cili hidup yang ditumbuk lumat jika mahu cucur pedas . boleh ditambah daun bawang dan taugeh/kucai , ikut pada citarasa sendiri .

CARA MEMASAK :

- Rendam ikan bilis dalam air panas , bila dah lembut di tos dan tumbuk lumat .  Potong bawang besar kemudian dicampurkan bersama ikan bilis , tepung gandum , serbuk kunyit , soda bikarbonat serta digaul rata kemudian masukkan air sedikit demi sedikit , digaul rata . Masukkan telur dan garam secukup rasa dan terus gaul semua bahan sampai sebati .

- Panaskan minyak secukupnya dan boleh la digoreng adunan cucur sampai masak kekuningan . Angkat cucur dan tos ketepikan dulu . Bila dah sejuk boleh la dihidang dengan sos cili atau kuah kacang .

3 comments:

  1. adda , kami sekeluarga mmg suka cucur :)

    ReplyDelete
  2. feberet sungguh laa cucur bilis... marvellousss

    ReplyDelete