Pages

Saturday, 4 May 2013

Segar dari kebun mertua

Asalamualaikum....

Selamat pagi Sabtu , alhamdulillah pagi ni nampaknya cuaca baik saja . Saya nak share gambar kami sekeluarga balik kampung pada Rabu lepas masa cuti 1 Mei . Setiap kali balik kampung ada saja sayur-sayuran atau buah yg kami menunggu untuk kami tuai/petik . Mak dan abah mertua saya memang suka bercucuk-tanam dan alhamdullillah subur semua pokok buah-buahan atau sayur yang ditanam tu .

Balik kali ni kami kutip/tuai kacang panjang , pucuk ubi dan petik buah naga alhamdulillah semuanya segar dan sedap . Kacang panjang ni saya masak hari Khamis lepas , masak pun menu simple saja tapi yang penting sayur kacang tu fresh ditanam oleh mertua saya secara organik bebas dari racun kimia ^_^

BAHAN-BAHAN :

1 genggam kacang panjang
200gm udang
2 cawan santan pekat - boleh tambah
1 keping asam keping saiz kecil
Garam secukup rasa

BAHAN DITUMBUK LUMAT :

5 biji cili - suka pedas tambah lagi ya
1 inci kunyit hidup
1 batang serai - dititik

CARA MEMASAK

Bersihkan sayur kacang panjang dan dipotong . Masukkan semua santan , bahan ditumbuk lumat , serai dan asam keping ke dalam periuk . Masak semua sampai kuah mendidih kemudian masukkan semua kacang panjang dan garam secukupnya . Sekali sekala kacau serta biarkan sampai kuah mendidih dan masukkan udang dan cendawan yg sudah dicarik-carik . Biarkan kuah mendidih serta udang menjadi bertukar warna . Sentiasa kacau kuah supaya santan tak pecah minyak dan bila dan masak boleh la ditutup api dapur .

Jom tengok gambar kami anak beranak kutip kacang panjang , bestnyaa...
Pokok kacang bendi yang dan mula berbunga 2-3 minggu lagi boleh la kami petik/kutip kacang bendi pulak .


Banyaknya kacang panjang..


Anak saya tolong kutip kacang panjang , bestnyaa...


Haaa tu dia punya banyak kacang panjang yang Aisyah dapat petik , bestnyaa..


Saya pun sama-sama kutip/petik kacang panjang , geram betul tengok kacang panjang berjurai-jurai ni hehe , seronoknya....

Adam dan Adlina hanya tengok dan main dalam kebun Wan ni hehe..


Syukur alhamdulillah lagi 2-3 minggu kami balik kampung lagi sebab kacang bendi dah mula berbuah masa kami balik kali ni ^_^ berbudi pada tanah insyallah pasti dapat hasil yang lumayan...

7 comments:

  1. bestnye ada kebun gini kakak..kalau zila pun tiap hari nak turun..tetiba teringat pecal bagai..wahhh lemak udang gini sedap jugak

    ReplyDelete
  2. syoknya kak...rajinnya mertua akak tanam...geram tgk kacang2 panjang tu berbuah...kalau x habis boleh jualni kak...

    ReplyDelete
  3. assalam kak nannie.. seronoknya bercucuk tanam. kak... tak sabar nak tengok pokok2 ros akak di rumah baru.. saya pun baru mula membela pokok ros. inspirasi dari blog akak la.. :)

    ReplyDelete
  4. salam kenal dr SRC..

    bestnya dapat petik sayur segar ni kan..
    singgah sini..www.dapurjirankuberasap.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. Seronoknye mengutip hasil kebun...

    ReplyDelete
  6. Kalo pakai bahan drpd tanaman sendiri lebih baik utk kesihatan terbaek...

    Resepinya juga bagus

    ReplyDelete
  7. akak bestnyaaaa,segar dari ladang.rindu nk tgk masakan dari sayur yg akak petik dari depan rumah je.hihi

    ReplyDelete