Pages

Monday, 13 May 2013

Ikan merah tumis kicap

Resepi masak kicap yg sangat simple dari saya ^_^

BAHAN-BAHAN:
2 ekor ikan merah saiz medium
1 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
7 sudu besar kicap manis 'Kipas udang' - boleh tambah
3 sudu sos tiram
air secukupnya
1/2 sudu kecil lada hitam-boleh ditambah

CARA MEMASAK:


1) Bersihkan ikan potong menjadi 2 dan kemudian digaulkan dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng ikan sehingga agak garing dan angkat toskan serta disusun dalam mangkuk/pinggan yang sesuai .

2)Tumbuk semua bawang merah/putih , biji lada hitam . Tumis bahan tumbuk ini sampai naik bau wangi . Masukkan pula bawang besar yang telah dipotong nipis-nipis serta kacau dan biarkan layu sedikit.

3) Kemudian masukkan sedikit air , kicap , sos tiram dan kacau semua bahan ni . Kalau terkurang kuah boleh ditambah sedikit lagi air dan tambah la juga sedikit kicap supaya kuah jadi pekat semula . Bahan boleh ditambah atau dikurangkan ikut selera sendiri .
4) Biar kuah masak sehingga mendidih dan tutup api dapur , terus tuangkan semua kuah ke atas ikan yang sudah disusun dalam pinggan atau mangkuk . Pastikan kuah meliputi ikan ni , hidangkan masakan ikan ni sejurus selepas siap dimasak .

No comments:

Post a Comment