Pages

Monday, 27 May 2013

Masak lemak buncis & cendawan inoki

Asalamualaikum dan selamat hari Isnin , bermula la cuti sekolah selama 2 minggu . Hari ni juadah sayur yang simple saja dari dapur Nannie iaitu masak lemak buncis dgn cedawan inoki , alhamdulillah sedap...jemput makan...


BAHAN-BAHAN :

300 grm buncis
1-2 peket cendawan inoki
1 biji bawang merah - yg besar
1 ulas bawang putih
1 inci  kunyit hidup
1 batang serai- dititik
2-3 cawan santan - boleh ditambah
Segenggam ikan bilis - dibasuh
Garam secukup rasa

CARA MEMASAK :

Bersihkan sayur buncis dan dipotong menyerong , bersihkan cendawan enoki buang bahagian bawah akar . Kupas semua bawang dan ditumbuk lumat serta bersihkan ikan bilis .

Masukkan santan , ikan bilis serta bahan ditumbuk lumat ke dalam periuk dan masak sehingga kuah mendidih kemudian terus dimasukkan sayur buncis tadi dan kacau semua bahan . Bila sayur buncis dah hampir masak terus masukkan semua cendawan inoki serta garam secukup rasa . Kacau rata semua bahan dan boleh la ditutup api dapur.

No comments:

Post a Comment