Pages

Sunday, 18 November 2012

SAYUR KOBIS TUMIS BELACAN

Cara masak sayur kobis yang sangat simple tapi sedap mengikut selera kami sekeluarga .


BAHAN-BAHAN :


500grm sayur kobis
2 sudu besar sos tiram
Air secukupnya
Garam secukup rasa

BAHAN DITUMBUK LUMAT:

4 biji cili padi - boleh tambah
1 sudu kecil belacan
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 genggam ikan bilis - direndam sekejap 

CARA MEMASAK:

1) Bersihkan sayur kobis dan dipotong menjadi kecil-kecil . Rendam ikan bilis dalam air panas sehingga lembut dan ditos ketepikan dulu . Tumbuk cili api dengan semua ikan bilis , belacan , bawang putih dan bawang merah .

2) Panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan ditumbuk sampai wangi kemudian masukkan sos tiram dan dikacau rata , boleh la dimasukkan air secukupnya untuk kuah . Kacau kuah dan biarkan sampai mendidih , kemudian masukkan sayur kobis dan dikacau , boleh dirasa sayur jika kurang masin baru tambah garam secukup rasa . Bila sayur dah masak boleh terus ditutup api dan dihidang . 

No comments:

Post a Comment