Pages

Wednesday, 28 November 2012

Kek Keju blueberry - kegemaran anak-anak saya

Alhamdulillah sedap , kek cheese ni memang kegemaran saya dan anak-anak....

BAHAN-BAHAN :

250gm cream cheese Philadelphia
200ml cream jenama Anchor atau Emborg
90grm gula kastor
2 biji telur 
3 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar jus lemon
Blueberry dalam tin - secukupnya

BAHAN UTK BASE :

180grm biskut digestive 
90grm mentega - dicairkan

CARA MEMBUATNYA :

-Panaskan oven kepada suhu 180'C selama 5-10 minit . Hancurkan sehingga lumat semua biskut dan digaul bersama dengan semua butter kemudian masukkan biskut ni ke dalam loyang kek dan ditekan  sampai padat untuk menjadi base kek keju ni . Ketepikan dulu .

-Putar semua cream cheese dengan gula sehingga kembang dan ketepikan dulu anggaran dalam 3 minit . Putarkan cream sehingga menjadi pekat , pastikan anda jangan terlebih putar kerana cream akan jadi butter . Pukul pula semua telur sehingga mesra anggaran dalam 1 minit saja .

-Satukan cream cheese , cream , telur , 3 sudu tepung gandum dan lemon jus dalam satu bekas dan putar/pukul adunan ni sehingga semua cukup sebati dan mesra anggaran dalam 3 minit . 

-Masukkan semua bancuhan kek ni ke dalam loyang kek tadi dan goyang-goyangkan loyang supaya adunan kek menjadi padat . Bakar kek selama 40 minit atau sehingga masak mengikut kepanasan oven masing-masing .  Selepas 30 minit boleh la ditutup pemukaan loyang kek dengan aluminium foil supaya kek tidak hangus dan terus proses membakar . Saya cucuk bahagian tengah kek dgn lidi dan bila ditarik keluar lidi tu bersih saja itu tandanya kek . Keluarkan kek dan biar sejuk kemudian simpan kek selama  1 malam dalam fridge/peti sejuk bahagian atas dulu sebelum dihidangkan .

Bila nak makan boleh la diletak blueberry diatas kek ni dan dihidangkan sebagai dessert atau boleh dimakan pada bila-bila masa saja . kek cheese ni memang lebih sedap dimakan dalam keadaan sejuk yummy...

8 comments:

  1. biskut digestive biskut ape erhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti saya masukkan gambar biskut tu ya

      Delete
  2. salam k.nanie..
    sweetnya,tgk pic ats teringin pulak nk mkn cheese cake ni..oh my fav..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlksalm , sama la saya pun suka cheese cake hehe

      Delete
  3. Wahhh...tengok gambar je dah tak boleh tahan...mengancam!

    ReplyDelete
  4. cream jenama anchor @ emborg tu mcm mana kak nanie? ble bagi tgk gambar. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyallah liyana akak akan masuk gambar cream tu ya

      Delete