Pages

Wednesday, 28 November 2012

Kek Keju blueberry - kegemaran anak-anak saya

Alhamdulillah sedap , kek cheese ni memang kegemaran saya dan anak-anak....

BAHAN-BAHAN :

250gm cream cheese Philadelphia
200ml cream jenama Anchor atau Emborg
90grm gula kastor
2 biji telur 
3 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar jus lemon
Blueberry dalam tin - secukupnya

BAHAN UTK BASE :

180grm biskut digestive 
90grm mentega - dicairkan

CARA MEMBUATNYA :

-Panaskan oven kepada suhu 180'C selama 5-10 minit . Hancurkan sehingga lumat semua biskut dan digaul bersama dengan semua butter kemudian masukkan biskut ni ke dalam loyang kek dan ditekan  sampai padat untuk menjadi base kek keju ni . Ketepikan dulu .

-Putar semua cream cheese dengan gula sehingga kembang dan ketepikan dulu anggaran dalam 3 minit . Putarkan cream sehingga menjadi pekat , pastikan anda jangan terlebih putar kerana cream akan jadi butter . Pukul pula semua telur sehingga mesra anggaran dalam 1 minit saja .

-Satukan cream cheese , cream , telur , 3 sudu tepung gandum dan lemon jus dalam satu bekas dan putar/pukul adunan ni sehingga semua cukup sebati dan mesra anggaran dalam 3 minit . 

-Masukkan semua bancuhan kek ni ke dalam loyang kek tadi dan goyang-goyangkan loyang supaya adunan kek menjadi padat . Bakar kek selama 40 minit atau sehingga masak mengikut kepanasan oven masing-masing .  Selepas 30 minit boleh la ditutup pemukaan loyang kek dengan aluminium foil supaya kek tidak hangus dan terus proses membakar . Saya cucuk bahagian tengah kek dgn lidi dan bila ditarik keluar lidi tu bersih saja itu tandanya kek . Keluarkan kek dan biar sejuk kemudian simpan kek selama  1 malam dalam fridge/peti sejuk bahagian atas dulu sebelum dihidangkan .

Bila nak makan boleh la diletak blueberry diatas kek ni dan dihidangkan sebagai dessert atau boleh dimakan pada bila-bila masa saja . kek cheese ni memang lebih sedap dimakan dalam keadaan sejuk yummy...

8 comments:

  1. Replies
    1. nanti saya masukkan gambar biskut tu ya

      Delete
  2. salam k.nanie..
    sweetnya,tgk pic ats teringin pulak nk mkn cheese cake ni..oh my fav..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlksalm , sama la saya pun suka cheese cake hehe

      Delete
  3. Wahhh...tengok gambar je dah tak boleh tahan...mengancam!

    ReplyDelete
  4. cream jenama anchor @ emborg tu mcm mana kak nanie? ble bagi tgk gambar. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyallah liyana akak akan masuk gambar cream tu ya

      Delete