Pages

Monday 19 November 2012

SAMBAL BELACAN BUAH MACHANG

Saya panggil buah ni buah Machang tapi ada juga kawan-kawan yang panggil Bachang tapi tak kira la apa nama panggilnya yang penting isi buah ni sedap dibuat sambal . Buah machang ni hanya sedap dibuat sambal sebab texture isi buah ni banyak serat dan rasanya yang agak tajam tak sesuai untuk dimakan macam tu saja . Sambal buah machang sedap di makan dengan ulam-ulam , memang berselera saja la makan nasi dengan sambal ni dan ada lauk sampingan macam ikan terubuk bakar dan juga gulai lemak cili api pucuk paku mmm yum yum . 


BAHAN-BAHAN :

5 biji cili merah
5 biji cili api
1 sudu besar belacan bakar
1 biji buah machang - secukup rasa
garam secukup rasa

CARA BUAT SAMBAL :

Bersihkan cili api serta cili merah dan dipotong kecil semua cili . Masukkan semua cili dalam lesung batu dan masukkan juga belacan kemudian tumbuk semua bahan sampai lumat . Buang kulit buah machang dan potong isi nya dan masukkan dalam lesung dan ditumbuk perlahan sampai cukup sebati . Masukkan garam secukup rasa dan boleh la dihidangkan sambal machang ni . Ikut pada citarasa kita nak guna banyak mana buah machang ni . Kita boleh tambah atau kurang bahan-bahan bergantung kepada citarasa sendiri .

Buah machang yang cukup masak .

1 comment:

  1. Di Tanah Minang negeri kami, kami menyebutnya "buah ambakcang". FYI.

    ReplyDelete