Pages

Tuesday 22 May 2012

GULAI IKAN AYA

Ni gulai ikan aya atau ikan tongkol yang saya masak semalam untuk dimakan dengan nasi dagang . Saya  dah cuba beberapa resepi gulai ni dan saya dah dapat cara masak/resepi yang sesuai untuk selera kami sekeluarga . Cara saya masak sangat mudah dan saya belajar masak dari pengalaman jadi bila nak masak satu-satu jenis masakan tu saya tak guna sukatan tetap dan selalunya bahan-bahan memang saya dah ingat . Bila dah selalu masak dengan sendirinya kita tau sukatan jumlah sesuatu bahan tu sama ada cukup atau kurang untuk menjadikan masakan kita sedap . Jadi kepada sesiapa yang nak cuba resepi saya ni anda boleh tambah atau kurangkan bahan mengikut selera sendiri ya...

BAHAN-BAHAN :

1 ekor ikan tongkol - anggaran 800gm/ 1kg
4-5 keping asam gelugor
1 sudu kecil garam
air secukupnya
- Semua bahan-bahan dimasukkan dalam periuk dan ikan direbus sampai masak .

- Ikan aya ni juga boleh dimasak secara kukus .
Ikan disusun dalam bekas yang sesuai , asam keping disusun dicelah-celah ikan dan dalam perut ikan . Air dituang sedikit dalam mangkuk yang disusun ikan ni . Kukus ikan sehingga masak . Simpan air rebusan ikan ni untuk diguna masa masak kuah gulai nanti . Ikut pada anda untuk guna banyak mana air rebusan ikan ni . 

BAHAN-BAHAN UNTUK KUAH GULAI :

3 cawan santan pekat - boleh tambah
1 cawan air rebusan ikan aya
1 peket rempah kari ikan 
10 biji cili padi
3 biji cili merah atau cili hijau - dibelah 2
1 atau 2 sudu besar kerisik
1 sudu besar belacan - dibakar
2 sudu besar cili kisar
1 atau 2 keping asam gelugor - secukup rasa
garam secukup rasa
gula kabung atau gula Melaka secukupnya

BAHAN DIKISAR HALUS :

4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 1/2 inci lengkuas
1 inci halia

CARA MEMASAK :

1. Panaskan minyak dalam periuk kemudian tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan cili kisar dan  belacan dan biarkan masak sehingga pecah minyak.

2. Masukkan semua santan , cili padi dan cili merah , garam secukup rasa , kerisik dan gula  kabung secukupnya . Biarkan kuah mendidih dan rasa kuah jika kurang masam baru la dimasukkan asam keping secukup rasa dan boleh dimasukkan ikan tongkol tadi . Masak gulai ni sehingga ikan dah sebati dengan kuah dan boleh la ditutup api dapur .

6 comments:

  1. warh..nampak sedap la kak...insyaallah bole la try buat nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. try ya :) ubah suai la resepi ikut selera ana

      Delete
  2. asslm kak Nanie...sedap ni kalau dimakan dgn nasi putih panas2...pasti bertambah kalau mkn ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlksalm , betul tu mmg sedap makan dgn nasi panas :)

      Delete
  3. selalu jiran bg nasi dagang dgn ikan ni mmg sedapp tapi saya tak tahu masak hihihihi.. baca resepi ni baru tahu.. tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bestnya tu jiran bagi , try la masak sendiri ubah suai resepi ikut selera sendiri ya

      Delete