Pages

Saturday 16 April 2016

Grill salmon dgn sos lemon

Lama betul saya tak up-date blog ni so hari ni say masuk resepi simple cara masak ikan salmon dgn sos lemon . Resepi saya bagi ni hanya la panduan jika ada yg berminat nak cuba masak anda boleh ubah suai cara masak ikut citarasa sendiri ya ^_^


BAHAN-BAHAN :

2 keping ikan salmon
kacang buncis
2 biji ubi kentang jenis russet 

BAHAN-BAHAN SOS :

2 ulas bawang putih - diracing kecil
2 sudu kecil butter
1 sudu kecil minyak zaiton
1 kotak kecil cooking cream
1/2 cawan susu kotak
jus lemon - secukup rasa herba
herba dill segar atau yg kering - secukupnya
Garam secukup rasa

Boleh ditambah cream jika nak kuah yang lebih pekat serta boleh diubah suai resepi ni ikut citarasa masing-masing .

CARA MEMASAKNYA :

1) Bersihkan ikan salmon kemudian gaulkan dengan sedikit garam dan black pepper . Kemudian panaskan grill pan dengan sedikit minyak zaiton dan grill ikan salmon sampai masak.

2) Bersihkan semua kacang buncis dan kukus sekejap saja supaya tidak over cook sebab nanti sayur kacang buncis jadi terlalu lembut dan lembik . Bersih kan ubi kentang russet dan rebus sampai empuk , tos dan ketepikan dulu .

3) Kupas kulit semua bawang putih dan diracik halus . Panaskan semua butter dengan minyak zaitun dan biarkan sampai butter cair . Kemudian tumis semua bawang putih dan biarkan sampai bawang terbit bau wangi . Masukkan susu secukupnya , masuk jus lemon, herba dill secukup , garam dan kacau sos sehingga hampir mendidih .

4) Bila kuah hampir mendidih masukkan cream sedikit demi sedikit sampai sos jadi pekat , jika suka lebih masam masukkan lagi jus lemon. Biarkan sos mendidih dan masak , boleh la ditutup api. Menu ni lebih sedap jika makan sewaktu masih panas .

3 comments:

  1. Nampaknya Nennie ni peminat Salmon yer .. boleh tahan banyak resepi Salmon, kalau saya nak mencuba nanti boleh la rujuk kat sini .. hehehe

    ReplyDelete
  2. yummy...dah lamer jugak xmsak salmon...

    ReplyDelete
  3. Sedapnya salmon grill. Ada seni nak makan salmon ni ye. Kena match dengan sos lemon. Masuk buku resepi, nanti nak cuba...hehe

    ReplyDelete