Pages

Tuesday, 17 February 2015

Kari udang campur buncis

Udang saiz besar yang segar memang sangat sedap dimasak kari campur kacang buncis . Hidangan lauk macam ni memang favorite kami sekeluarga , alhamdulillah . 


BAHAN-BAHAN :
800gm udang kertas saiz XL - 
150gm kacang buncis - dipotong menyerong
santan secukupnya
1 peket kecil rempah kari udang - cap Adabi
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
1 batang kayu manis - 2 cm
2 biji bunga cengkih
1 biji bunga lawang
1 tangkai daun kari
Garam dan air asam jawa secukup rasa

CARA MEMASAK :
1) Bersihkan udang , Kupas semua bawang , halia dan dimayang halus , panaskan minyak secukupnya dalam periuk dan tumis semua bawang bersama kayu manis, daun kari , bunga lawang dan cengkih sehingga terbit bau wangi . 

2) Bancuhkan rempah kari dengan sedikit air di dalam mangkuk . Bila bawang sudah layu , masukkan rempah kari dan terus dikacau sehingga rempah kari masak dan terbit minyak. Jika rempah nampak kering boleh ditambah sedikit minyak masak lagi .

3) Kemudian masukkan semua santan dan kacau supaya semua bahan mesra dan biarkan kuah mendidih kemudian terus dimasukkan semua udang dan dikacau , masukkan garam secukup rasa . Jika kuah kurang boleh ditambah sedikit lagi santan . Terus kacau kari udang ni dan boleh dirasa kuah kari jika kurang masin ditambah lagi garam dan kurang masam boleh la dimasukkan air asam jawa secukup . Masukkan semua sayur buncis dan biarkan kuah kari mendidih serta dikacau sekali sekala . Bila udang sudah masak baru la ditutup api dapur . Jangan masak terlalu lama nanti buncis jadi lembik dan udang terover masak serta menjadi liat .

No comments:

Post a Comment