Pages

Friday, 1 June 2012

KEK POUND CREAM CHEESE

Kek pound cream keju yang sangat sedap... 

Resepi kek ni saya dapat dari website JoyofBaking.com boleh klik SINI untuk tengok resepi asal , agak mudah nak bancuh adunan kek . Saya tambah topping cream cheese dan buah-buahan yang berperisa masam manis supaya ada keseimbangan rasa sebab kek ni lemak manis so memang sedap sangat la bila makan dengan buah kiwi dan strawberry ni . Jika ikut resepi asal sebanyak 600 grm gula diguna tapi saya dah kurangkan menjadi 570 grm sebab tak mau kek ni manis sangat so jika anda suka kek ni manis boleh ikut saja resepi asal ya...


BAHAN-BAHAN :

340 gm butter
570 gm gula castor
390 gm tepung gandum
226 gm cream cheese
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu baking soda
6 biji telur gred A
1 sudu kecil esen vanila
1 biji buah lemon - diparut kulit

CARA MEMBUATNYA :

-Panaskan oven kepada suhu 180'C . Ayak tepung gandum dengan baking powder , baking soda dan ketepikan dulu .  Satukan susu dengan esen vanilla . Putar butter dengan cream cheese sehingga rata dan masukkan gula sedikit demi sedikit serta terus diputar lagi sehingga adunan menjadi kembang dan warna adunan menjadi cerah .

- Teruskan mix adunan dengan mengguna spend sederhana dan masukkan sebiji demi sebiji telur , jarak antara sebiji telur ialah 1 minit . Putar sehingga adunan jadi kembang . Kemudian masukkan esen vanilla dan parutan kulit limau terus kacau .

- Masukkan tepung sedikit-sedikit sambil dikaup balikkan adunan dengan menggunakan spatula atau senduk kayu hingga adunan sebati ( saya putar balik adunan sehingga adunan menjadi sebati - anggaran dalam 3 minit saja )

Sendukkan adunan masuk ke dalam loyang pembakar yang telah dilenserkan dengan sedikit butter  kemudian goyang goyangkan sikit acuan kek supaya adunan kek sama rata . Bakar kek sampai masak selama 1 jam atau sehingga masak mengikut kepanasan oven masing-masing .  Saya cucuk bahagian tengah kek dgn lidi dan bila ditarik keluar lidi tu bersih saja itu tandanya kek dah masak la .

- Bila kek dah cukup sejuk boleh la dikeluarkan dari loyang kek dan biarkan sekejap kek di atas rai besi . Kek ni boleh dihias mengikut kreativiti sendiri atau boleh dimakan macam tu saja.

Hiasan kek yang simple saja ni ...

Jemput makan....

9 comments:

  1. Salam Nanie...amboi makkk..,kaya betul ngan buah kiwi,ada strawberry lagi,membuka selera sapa yg tengok.Meh..sepotong...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlksalm hehehe sedap makan buah-buahan dgn kek ni , mmg berselera :)

      Delete
  2. kak nannie.. sedapnyaaaa...

    ReplyDelete
  3. wah sgt mgoda sggh kek tu...cantik btul deco kek tu...myelerakan tgk...

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. TQ simple je deco kek ni hehehe

      Delete
  5. kak bole saya copy resepi ni? teringin nak try la.. sedaaappp

    ReplyDelete