Alhamdulillah sedap ^_^
BAHAN-BAHAN :-
500 grm udang - dibersih buang kepala dan ekor
1 biji bawang besar - dipotong berbaji
Garam dan gula secukup rasa
2-3 sudu besar tempoyak
1 biji bawang besar - dipotong berbaji
Garam dan gula secukup rasa
2-3 sudu besar tempoyak
1 keping asam keping - jika perlu
BAHAN-BAHAN DITUMBUK LUMAT ATAU DIKISAR :-
2 biji cili merah
1 ulas bawang putih
1 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
1 batang serai
1 cm kunyit hidup
* boleh tambah cili api jika suka pedas
1 batang serai
1 cm kunyit hidup
* boleh tambah cili api jika suka pedas
CARA MEMASAK :-
- Panaskan minyak secukupnya dalam kuali . Masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk dan kacau sampai layu dan terbit bau wangi kemudian masukkan tempoyak . Kacau semua bahan dan biarkan sambal menjadi masak serta pecah minyak . Jika sambal nampak kering boleh ditambah minyak masak lagi .
- Masukkan bawang besar dan dikacau sekali sekala semua bahan , biarkan bawang besar layu . Masukkan semua udang dan dikacau rata semua bahan . Rasa sambal jika kurang masam baru ditambah sedikit asam keping atau jus limau nipis . Rasa garam jika kurang boleh ditambah dan gaul semua bahan supaya menjadi sekata dan jika kurang manis boleh ditambah sedikit gula , bila udang dah masak boleh la ditutup api dapur . Tambah atau kurang bahan ikut selera sendiri .
wahh! first time dengar ni.. nak try lar.. hihi..
ReplyDeleteNampak sedaplah.
ReplyDeletesebelum nie makan tempoyak biasa je..hehe