Alhamdulillah sedap , bendi dari laman terus di masak yum yum . fresh from my garden .
BAHAN-BAHAN :
15 kacang bendi
1 biji telur ayam saiz besar
1 biji telur ayam saiz besar
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN-BAHAN DITUMBUK LUMAT :
3 biji cili merah
1 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 sudu kecil belacan bakar
2 sudu besar udang kering
2 sudu besar udang kering
CARA MEMASAK :
Bendi dibersih dan dipotong kecil . Panaskan dalam 4 sudu besar minyak masak dan tumis semua bahan yg ditumbuk lumat tadi .Kacau semua bahan dan biarkan masak sampai wangi . Jika sambal nampak kering tambah sedikit lagi minyak . Kemudian masukkan telur dan terus kacau dan bair sampai telur masak . Masukkan semua bendi , garam secukup rasa dan jika perlu maskkan sedikit saja gula . Kacau semua bahan sampai bendi masak . Jangan masak terlalu lama nanti bendi jadi lembik dan sedap dimakan .
sedapnyerr...
ReplyDelete