Pages

Wednesday, 7 May 2014

Kek coklat buttermilk

Alhamdulillah hujung minggu yang lepas saya berkesempatan buat kek coklat buttermilk ni dengan topping cream cheese leleh . Resepinya saya dapat dari website JoyofBaking.com dan untuk topping cheese leleh tu pun saya dapat dari internet . Sekarang ni memang senang sangat nak cari resepi , just google....


BAHAN-BAHAN :

250 gm tepung kek
2 sudu besar serbuk koko 
113gm butter
270 gm gula castor
1 sudu kecil baking soda
2 biji telur gred A
1 sudu kecil esen vanila
240 ml buttermilk
1 sudu kecil cuka makan
1 sudu besar food coloring - warna coklat
parutan keju cheddar - utk hiasan

BAHAN CREAM CHEESE FROSTING :

250grm cream cheese
1/2 tin susu pekat
50 ml UHT whipping cream

CARA BUAT :

-Panaskan oven kepada suhu 180'C . Sedia kan 2 loyang kek berukuran 9 inci x 2 inci dan sapu mentega pada pemukaan dalam loyang serta lapik kertas surih dalam loyang kek itu .

- Ayak tepung gandum dengan serbuk koko serta ketepikan dulu . Putar butter dalam 1-2 minit kemudian masukkan gula serta terus diputar lagi sehingga adunan menjadi kembang dan warna adunan menjadi cerah dalam 2-3 minit .

- Teruskan mix adunan dengan mengguna spend sederhana dan masukkan sebiji demi sebiji telur . Putar sehingga adunan jadi kembang . Kemudian masukkan esen vanilla dan di gaul rata . Masukkan pewarna merah ke dalam buttermilk dan gaul sampai rata . 

- Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan buttermilk berselang-seli ke dalam mixer bowl sambil dikaup balikkan adunan dengan menggunakan spatula kemudian adunan diputar guna mixer sehingga adunan menjadi sebati - anggaran dalam 1-2 minit saja . Dalam bekas kecil masukkan cuka bersama soda bikarbonat dan di kacau serta dimasukkan dalam adunan kek tadi dan digaul sampai sebati serta rata .

- Sendukkan adunan masuk ke dalam 2 loyang pembakar yang telah dilenserkan dengan sedikit butter  kemudian goyang goyangkan sikit acuan kek supaya adunan kek sama rata . Bakar kek sampai masak selama 23-30 minit atau sehingga kek masak mengikut kepanasan oven masing-masing .  Saya cucuk bahagian tengah kek dgn lidi dan bila ditarik keluar lidi tu bersih saja itu tandanya kek dah masak la .

- Bila kek dah cukup sejuk boleh la dikeluarkan dari loyang kek dan biarkan sekejap kek di atas rai besi . Kek ni boleh dihias mengikut kreativiti sendiri atau boleh dimakan macam tu saja.

CARA BUAT TOPPING KEK - CHEESE FROSTING :

- Pukul/putar cream cheese bersama sus pekat dan uht whipping cream sehingga sebati dan kembang . Boleh ditambah atau kurang bahan ikut selera sendiri . Bila dah siap boleh la di sapu cheese frosting ni pada kek .

- Tuang dan sapu cheese frosting ni pada pemukaan kek yang pertama secukupnya kemudian lapis kan dengan kek ke dua dan sapu/tuang semua cheese frosting pada pemukaan dan tepi kek secukupnya . Simpan kek dalam peti sejuk dalam sejam dan boleh la di nikmati .

3 comments:

  1. Salam.. Sedapnya, mewah dgn cheese

    ReplyDelete
  2. jalan2 cari resepi..macam sedap je nmpak kek ni..nanti boleh cuba ni..:)

    ReplyDelete