Pages

Friday, 25 November 2011

CUPCAKE PISANG COKLAT..

Isnin lepas saya ada beli pisang emas dan hari ni pisang tu dah cukup masak ranum so cara saya nak bagi pisang tu cepat habis dimakan ialah dengan dicampur/masak menjadi kek. Saya pun google la cari resepi cupcake coklat campur pisang dan saya jumpa resepi cupcake yang sangat sedap dari website JoyofBaking.com . Resepi cuppies ni sangat la mudah nak dimasak sebab adunan kek tak perlu dipukul hanya sekadar digaul rata dan boleh terus dibakar . Proses nak masak cupcake ni agak mudah dan cepat dalam masa 50 minit cuppies ni dah masak . So cepat dimasak dan sedap dimakan yum yum texture kek sangat moist laaa....

BAHAN A - DIAYAK ( disatukan )

130gm tepung gandum
200 gm gula - saya guna 180 gm saja
35 gm unsweetened serbuk koko
1/2 sudu kecil garam halus
3/4 sudu kecil soda bikarbonat
3/4 sudu kecil baking powder

BAHAN B :

1/2 cawan pisang masak yg dilenyek
60 ml minyak zaitun/sayur
1 sudu kecil esen vanilla

1 biji telur size A
60 ml susu full cream dlm kotak
120 ml air suam

CARA MEMBANCUH ADUNAN :

- Panaskan dulu oven pada suhu 180'C .


- Ayak serta gaul mesra semua bahan A dan di ketepikan . Lenyek pisang emas .


- Dalam bekas yang sesuai pukul telur sehingga telur putih dan merah bercampur mesra - tak perlu pukul lama sangat dalam 2-3 minit saja kemudian masukkan pula esen vanilla , susu , minyak zaitun , pisang yg dilenyek dan kacau smeua bahan sehingga cukup mesra - jangan dipukul ya hanya gaul guna spatula .

- Masukkan bahan B ke dalam bahan A dan masukkan juga semua air . Dengan mengguna spatula atau senduk kacau semua bahan sehingga cukup mesra dan sebati . Adunan kek ni memang seperti bancuhan pancake yang agak cair . 

- Susun paper cup dalam loyang pembakar . Kemudian boleh la dimasukkan bancuhan kek ini dalam cup kertas ( masukkan 3/4 saja bancuhan kek ini ke dalam cup kertas jangan sampai penuh) . Bakar selama 20-15 minit dalam suhu 180'C atau sehingga kek masak . Cara lain untuk nak check sama ada kek dah masak ialah dengan mencucuk bahagian tengah kek dengan lidi , jika lidi yang ditarik keluar itu bersih bermakna kek dah masak .


Yum yum cupcake pisang coklat yang sangat sedap , saya tambah coklat chips untuk xtra rasa coklat..

3 comments:

  1. sedapnyaaaaaa... berkilat ngan coklat2 chip tu.. aduhhhh.. tangkap leleh tul..

    ReplyDelete
  2. Salam Kak Nannie..Wahhhhhh sungguh choclaty....mesti best ni, bau pisang pun harum jeee kan time baking

    ReplyDelete
  3. to jassnani ,
    tq singgah blog saya ya , hmmmm mmg sedap kek ni cuba la masak sendiri

    to sue,
    wlksalm memang sgt sedap yum2 tu la mmg wangi masak di masak

    ReplyDelete