Sedapnyaaaaa.....
Hari ni untuk makan tengahari saya masak kuah lodeh bersama nasi impit dan sambal sotong . Sedapnyaaaaa favorite kami sekeluarga dan yang bestnya nak masak pun senang hehehe . Plan asal nak masak kuah lodeh ni masa raya haji yang lepas tapi bila dah banyak makan rendang dengan lemang terus saya cancel menu lodeh nasi impit ni hehehe . So hari ni baru terlaksana projek masak kuah lodeh ni syukur alhamdulillah untuk rezeki kami hari ni....
KUAH LODEH
BAHAN-BAHAN :
Nasi impit/lontong secukupnya
BAHAN-BAHAN KUAH LODEH :
BAHAN-BAHAN KUAH LODEH :
10 kacang panjang
Bunga kobis secukupnya
1 biji carrot
Sayur kobis secukupnya
1 peket suhun/fucuk - direndam sehingga lembut
Sayur kobis secukupnya
1 peket suhun/fucuk - direndam sehingga lembut
1 peket tempe
2 biji cili merah - potong menyerong
2 biji cili merah - potong menyerong
3 cawan santan pekat
2 cawan air
Garam secukup rasa
* Boleh ditambah lagi air jika kuah terlalu pekat atau kuah cair boleh ditambah sedikit santan . Boleh di pelbagai kan lagi jenis-jenis sayur. Boleh juga ditambah udang segar di dalam kuah lodeh ni .
BAHAN-BAHAN DIKISAR :
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 inci lengkuas
2 inci lengkuas
100grm udang kering - direndam dulu
2 batang serai
CARA MEMASAK :
-Bersihkan semua sayur-sayuran dan potong ikut saiz yang sesuai . Potong tempe kemudian digaul dengan sedikit kunyit/garam , goreng tempe sehingga masak kekuningan , bila dah masak angkat tempe dan ditos ketepikan dulu .
-Panaskan sedikit minyak dalam periuk dan tumis semua bahan yang dikisar , kacau semua bahan ini sampai wangi dan terus dimasukkan santan ke dalam periuk , biarkan kuah santan sampai mendidih .
-Masukkan sayur yang keras dulu dan kacau kuah sekali-sekali , kemudian masukkan sayur yang lebih lembut . Kacau kuah lagi serta di masukkan garam , akhir sekali masukkan tempe goreng dan suhun/fucuk . Biarkan kuah mendidih , bila sayur dah masak boleh la di tutup api dapur .
Kali ni saya hanya guna 4 jenis sayur sahaja..
Saya goreng dulu tempe supaya tempe ni tak hancur di dalam kuah lodeh selain tu tempe ni jadi lagi sedap kalau digoreng dulu sebelum dicampur/masak sekali dalam kuah lodeh .
lontong digandingkan dengan sotong yg segar tu..mau sotong yg habis dulu..sbb ucu ni suka sangat mkn sotong..
ReplyDeletesedapnya tngk set lontong kuah lodeh ni...buat yatie lapor lerrrrr...nak semangkuk...hehehehhe, ada lagi ke???
ReplyDeleteto Ucu ,
ReplyDeletehihihi saya pun suka sotong mmg sedap makan lontong dgn sambal sotong kan
to yatie,
alhamdulillah sedap lontong kuah lodeh ni , Yatie nak ya semangkuk ya hihi