Pages

Monday, 7 November 2011

LEMANG , KETUPAT DAN RENDANG

Juadah wajib yang mesti ada bila raya Aidilfitri atau masa raya Aidiladha . Rendang minang ayam tua memang favorite kami sekeluarga . Nak masak rendang ni memang mudah yang penting ayam tua perlu dimasak lama supaya isinya betul2 lembut so senang nak dimakan dengan ketupat dan lemang .


RESEPI RENDANG MINANG


BAHAN-BAHAN:
2 ekor ayam tua/pencen
3 cawan santan yang pekat
5 cawan santan cair - boleh ditambah
2 helai daun kunyit - diracik
4 sudu besar kerisi
1 keping asam keping
BAHAN DIKISAR HALUS:
25 biji cili api - boleh tambah
2 inci kunyit hidup
6 batang serai

Kalau ayam masih liat boleh la ditambah sedikit santan cair lagi .
CARA-CARA MEMASAK :
1) Bersihkan ayam dan masukkan ke dalam periuk atau kuali . Kemudian masukkan bahan kisar dengan santan cair secukupnya sehingga menutupi ayam dalam kuali . Gaul semua bahan dan biarkan sampai kuah mendidih dan ayam masak serta lembut . Jika ayam masih liat tambah lagi santan cair dan terus masak sehingga daging ayam menjadi lembut .
2) Seterusnya masukkan santan pekat , garam , kerisik dan terus kacau . Biar kuah mendidih dan ayam masak menjadi lembut serta kuah jadi sikit . Boleh la ditutup api dapur dan dihidang .

No comments:

Post a Comment