Hari ni saya masak menu sayur yang ringkas sebab anak-anak saya memang gemar makan sayur yang dimasak macam ni so saya selalu masak ikut selera anak-anak baru lah seronok tengok mereka berselera makan nasi .
BAHAN-BAHAN :
10 batang kacang panjang
10 jejari ketam - di potong kecil-kecil
2 sudu besar sos tiram - boleh tambah
Garam secukup rasa
Sedikit minyak bijan - 1/2 sudu kecil
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
2 biji bawang merah- kupas kulit
2 ulas bawang putih - kupas kulit
CARA MEMASAK :
2 ulas bawang putih - kupas kulit
CARA MEMASAK :
- Bersihkan kacang panjang dan dipotong menyerong . Jejari ketam dipotong kecil-kecil . Kupas semua bawang dan ditumbuk semua bawang sampai lumat . Panaskan minyak secukupnya dan boleh la ditumis semua bahan yang ditumbuk kemudian dikacau sampai bawang jadi wangi dan layu .
- Masukkan semua jejari ketam dan kacau bagi sedikit kekuningan dan masak . Boleh dimasukkan semua kacang dan dikacau rata , masukkan sos tiram secukup rasa serta minyak bijan . Kacau semua bahan dan jika kurang masin baru lah di masukkan garam , bila kacang dah masak boleh la ditutup api dapur .
- Masukkan semua jejari ketam dan kacau bagi sedikit kekuningan dan masak . Boleh dimasukkan semua kacang dan dikacau rata , masukkan sos tiram secukup rasa serta minyak bijan . Kacau semua bahan dan jika kurang masin baru lah di masukkan garam , bila kacang dah masak boleh la ditutup api dapur .
No comments:
Post a Comment