Pages

Wednesday, 24 December 2014

Koleksi pokok herba

Dah lama saya nak bela pokok herba ni cuma tak yakin boleh ke pokok herba hidup dallam keadaan cuaca khatulistiwa , tapi saya cuba saja la dulu . So saya pergi Sg Buloh dan beli beberapa jenis pokok herba , tokeh nursery bagi tau semua pokok herba ni perlu kan direct sunlight dan di tanam dalam tanah jenis tak simpan air . Balik rumah saya adun sendiri campuran tanah dan syukur alhamdulillah selepas 2 bulan di jaga pokok-pokok herba saya ni elok membesar , ada yang cepat membiak dan ada yang slow sikit tapi pokok herba sage mati mungkin pokok herba sage perlu kan kawasan yang teduh . Semua pokok herba ni saya letak di kawasan yang kena matahari pagi sampai pukul 2 sahaja dan di siram sekali sehari . Sekarang ni senang la bila saya nak masak menu western , ada pokok herba segar dari depan rumah sahaja . Saya nak cari lagi beberapa jenis herba untuk melengkapkan garden herba saya ni , insyallah ^_^

Koleksi pokok herba yang sudah 2 bulan saya bela , alhamdulillah elok hidup .


Pokok herba basil dan rosemary .


 Ni la rupa pokok herba tarragone yang sangat cute , bau daun herba ni sangat kuat saya sentuh saja dah terbit bau nya . Tarragon ni sesuai untuk digunakan untuk masakan ayam . Pokoknya pun senang hidup , alhamdulillah .

Bunga tarragon yang cute.


Ni la pokok herba thyme yang sesuai diguna bila nak masak sos pasta bolognese , selalu saya guna yang jenis kering , sekarang ni dah ada pokok yang segar ^_^


Pokok herba sweet basil yang sangat wangi , saya sentuh sikit saja dah semerbak harum daun basil ni , sesuai untuk dimasukkan dalam apa saja masakan barat :)


Pokok herba pudina yang banyak khasiatnya , campur dalam teh panas pun sedap daun pudina ni . Kalau masak mee kari pun boleh di letak daun pudina sebagai rencah masa menghidang , sedap la .


Ni pulak pokok herba Dill yang sangat sesuai diguna untuk masak dengan fillet ikan salmon , alhamdulillah elok hidup dan dah berbunga .


 Pokok herba Rosemary ni cukup senang hidup , alhamdulillah


Ni pokok herba oregano , alhamdulillah elok hidup dan saya dah guna untuk masak pasta goreng .

Tuesday, 23 December 2014

Sarapan pagi : wrap tortilla inti sosej telur

Wrap tortilla untuk sarapan kami sekeluarga . Saya masak inti/filling yang simple untuk wrap ni , saya hanya guna sosej yang dimasak dengan telur kemudian saya guna butterhead salad , tomato ceri dan mayonis , parmesan cheese dengan thousand island . Yum yum so sedap dan sangat berkhasiat ^_^


BAHAN-BAHAN :

1 peket tortilla wrap
1 peket sosej
1 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
Buah tomato secukupnya
butterhead salad secukupnya
Sos thousand Island secukupnya
Serbuk lada hitam secukupnya
Garam secukupnya
2 sudu besar butter untuk menumis sosej
3 biji telur ayam
Parutan keju parmesan secukupnya

CARA MEMASAK :

Potong kecil semua sosej , kupas semua bawang merah dan bawang putih kemudian diracuk kecil-kecil . Panaskan 3 sudu besar butter dan tumis semua bawang sampai layu dan wangi kemudian masukkan semua sosej dan digoreng sampai masak . Masukkan semua telur ayam ke dalam sosej tadi dan dikacau , rasa jika kurang masin baru di tambah sedikit garam serta sedikit serbuk lada hitam . Bila dah masak baru di tutup api dapur .

Potong buah tomato menjadi kecil dan bersihkan salad , tos dan ketepikan dulu .

Panaskan kepingan tortilla dalam frying pan pastikan api jangan terlalu besar . Bila kepingan tortilla dah lembut boleh la di angkat letak atas pinggan kemudian disapu mayonis . Susun salad dan buah tomato ceri di atas kepingan wrap tortilla dan letakkan filing sosej secukupnya ke atas kepingan tortilla ni . Letakkan sos thousand island atas filling sosej dan taburkan keju parmesan .

Gulung kepingan tortilla ni dengan perlahan-lahan dan biarkan gulungan ni dalam frying pan sekejap . Bila gulungan dan melekat dengan kemas boleh la diangkat dan dihidangkan . Selamat menjamu selera..

Filling sosej dengan telur.


Cara nak letak filling atas kepingan tortilla .


Alhamdulillah sedap wrap tortilla , jemput makan ya ^_^

Thursday, 18 December 2014

Sup ayam yee mee

Sup ayam yang dimakan dengan yee mee ni saya masak untuk makan tengahari kami sekeluarga . Menu favorite kami sekeluarga especially anak-anak saya , syukur alhamdulillah secukup rasa untuk kami sekeluarga nikmati ^_^


BAHAN-BAHAN :

1 peket yee mee 
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1.5 inci halia
3 ketul dada ayam 
1 rangka ayam 
sayur kobis - secukupnya
1 batang carrot - saiz besar
cendawan shitake - secukupnya
3 biji telur ayam
3 liter air
1-2 kiub ayam
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar minyak bijan
1 sudu kecil lada sulah
Garam secukup rasa

* Resepi ni hanya la panduan , boleh tambah atau kurangkan bahan rencah ikut pada selera masing-masing ya.

CARA MEMASAK :

- Kupas semua kulit bawang , halia dan dimayang halus , potong isi ayam kecil-kecil . Potong rangka ayam menjadi ketulan kecil . Bersihkan sayur kobis , cendawan shitake , carrot dan di potong ikut pada citarasa kita.

- Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang , biar sampai bawang layu dan masukkan air sedikit demi sedikit , ikut banyak mana kita nak kuah sup . Masukkan rangka ayam dan kacau semua bahan sampai kuah sup nak mendidih masukkan isi ayam , cendawan shitake dan carrot yang sudah dipotong kecil . Kemudian masukkan minyak bijan , sos tiram dan kiub ayam . Kacau semua bahan serta biarkan sampai sup masak dan mula mendidih . Rasa masin sup ini jika kurang masin baru la ditambah garam .

- Pecahkan semua telur ke dalam mangkuk dan kacau kemudian secara perlahan-lahan masukkan telur ni dalam sup serta dikacau perlahan-lahan sampai telur masak . Jika kuah kurang pekat boleh dibancuh 1 sudu kecil tepung jagung dengans edikit air dan dimasukkan dalam sup , bancuhan tepung jagung akan memekatkan kuah . Akhir sekali masukkan sayur kobis dan kacau semua bahan , bila sayur kobis dah masak boleh la ditutup api dapur .

-Masukkan yee mee dalam mangkuk yang sesuai dan terus tuang kuah yang masih mendidih ni , biarkan yee mee lembut sikit serta kuah menjadi tidak terlalu panas dan boleh la menjamu selera.


Thursday, 11 December 2014

Kek pound sour cream

Saya dapat resepi kek ni dari website allrecipes.com , sangat mudah nak kek ni dan rasanya kek ni sangat sedap mengikut citarasa saya yang suka kek yang texture padat , alhamdulillah . 


BAHAN-BAHAN :

1 1/2 cawan tepung

1/2 cawan butter - suhu bilik
1 1/4 cawan gula perang/brown sugar
1 sudu kecil baking soda
3 biji telur gred A
1 sudu kecil esen vanila
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 cawan sour cream


CARA BUAT :


-Panaskan oven kepada suhu 190'C . Sapu mentega pada pemukaan dalam loyang serta lapik kertas surih dalam loyang kek itu .

- Putar butter bersama gula sampai kembang dan warna adunan menjadi cerah dan fluffy .

- Teruskan mix adunan dengan mengguna spend sederhana dan masukkan sebiji demi sebiji telur .Masukkan semua sour cream dan terus putar sehingga adunan menjadi mesra sebati . Kemudian masukkan esen vanilla dan di gaul rata .

- Masukkan tepung sedikit demi sedikit bersama soda bikarbonat sambil dikaup balikkan adunan semua adunan dengan menggunakan spatula . Kemudian adunan diputar guna mixer sehingga adunan menjadi sebati - anggaran dalam 1-2 minit saja .


- Masukkan adunan dalam loyang pembakar dan masukkan ke dalam oven , masak kek selama 45-50 minit atau sampai kek masak bergantung kepada jenis oven , cucuk bahagian tengak kek dengan lidi bersih jika lidi keluar bersih maknanya kek dah masak .

Wednesday, 10 December 2014

Gulai lemak cili api daging

Syukur alhamdulillah sedap gulai lemak cili api daging yang dicampur rebung dan mangga muda ini 


BAHAN-BAHAN :

1 kilo daging lembu
300 grm rebung
50 grm isi mangga muda - boleh ditambah atau kurangkan
santan secukupnya - sampai menutupi bahan-bahan dalam periuk
2 batang serai saiz besar - dititik
Garam secukup rasa

BAHAN DITUMBUK LUMAT :

20 biji cili api
3 cm kunyit hidup
sedikit garam kasar

CARA MEMASAK :

Bersihkan daging dan di potong kemudian di ketepikan dulu . Bersihkan rebung dan ketepikan dulu  , buang kulit mangga muda dan dipotong kecil . Serai dititik kemudian tumbuh semua cili api , garam dan kunyit hidup. 


- Masukkan semua daging dalam periuk bersama bahan ditumbuk lumat , serai , asam keping dan santan cair secukupnya . Santan kelapa menutupi semua bahan dalam periuk . Gaul semua bahan dan masak sampai kuah mendidih dan daging menjadi empuk jika daging masih agak liat masukkan sedikit lagi santan cair . Bila daging dah empuk dan santan sudah jadi sikit boleh la dimasukkan rebung bersama mangga . Kemudian masukkan pati santan secukupnya . Kacau semua bahan dan boleh dirasa kuah jika kurang masin boleh ditambah garam . Kacau kuah supaya tidak pecah minyak , bila daging dan rebung sudah masak serta sebati dengan kuah boleh la di tutup api dapur .

** Masukkan sedikit mangga dulu dan biarkan mangga masak dan jus dair mangga sebati denagn kuah , jika kuah gulai masih kurang masam baru la dimasukkan sedikit lagi isi buah mangga atau asam keping . Jika kurang pedas boleh ditambah cili api dan juga bahan-bahan lain seperti kunyit hidup dan serai . Boleh ditambah atau kurang bahan mengikut selera sendiri .

Monday, 8 December 2014

Kek strawberri yummy

Selamat pagi Isnin...hari ni saya share resepi kek strawberri yang saya buat baru-baru ni , alhamdulillah kek ni sangat sedap texture kek lembut gebus . Saya dapat resepi kek ni dari website , sekarang ni sangat senang nak cari resepi dari internet , alhamdulillah .


BAHAN-BAHAN :

1 1/2 cawan tepung
1/2 cawan butter - suhu bilik
1 1/4 cawan gula perang/brown sugar
2 biji telur gred A
1 cawan buah strawberri yg sudah dihancurkan/lenyek
1 1/2 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil soda bikarbonat
4 sudu besar sour cream

BAHAN CREAM CHEESE FROSTING :

250grm cream cheese
gula icing secukupnya
parutan kulit dari sebiji buah lemon

CARA BUAT :

-Panaskan oven kepada suhu 175'C . Sapu mentega pada pemukaan dalam loyang serta lapik kertas surih dalam loyang kek itu .

- Putar butter bersama gula sampai kembang dan warna adunan menjadi cerah dalam 2-3 minit .

- Teruskan mix adunan dengan mengguna kelajuan sederhana dan masukkan sebiji demi sebiji telur . Putar sehingga adunan jadi kembang . Kemudian masukkan esen vanilla dan di gaul rata .

- Dalam mangkuk lain satukan semua sour cream dengan soda bikarbonat dan kacau sampai cukup mesra .

- Masukkan semua adunan sour cream/soda bikarbonat dalam adunan butter tadi dan kacau kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dikaup balikkan adunan semua adunan dengan menggunakan spatula . Kemudian adunan diputar guna mixer sehingga adunan menjadi sebati - anggaran dalam 1-2 minit saja . Akhir sekali masukkan semua buah strawberry yg sudah dilenyek dan kacau semua bahan sampai cukup sebati .

- Sendukkan adunan masuk ke dalam loyang pembakar kemudian goyang-goyangkan sikit supaya adunan kek sama rata . Bakar kek sampai masak selama 25-30 minit atau sehingga kek masak mengikut kepanasan oven masing-masing .  Cucuk bahagian tengah kek dgn lidi dan bila ditarik keluar lidi tu bersih saja itu tandanya kek dah masak la .

- Bila kek dah cukup sejuk boleh la dikeluarkan dari loyang kek dan biarkan sekejap kek di atas rai besi .

CARA BUAT TOPPING KEK - CHEESE FROSTING :

- Pukul/putar cream cheese bersama gula sehingga sebati dan kembang kemudian dimasukkan parutan kulit lemon dan dikacau sampai cukup rata semua adunan . Bila dah siap boleh la di sapu cheese frosting ni pada kek .

Alhmadulillah memang sangat sedap kek strawberry ni 


Yumyum...


Thursday, 27 November 2014

Tumis sos cili sotong

Alhamdulillah ^_^



BAHAN-BAHAN:

700 gram sotong sederhana besar
1 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
4 sudu besar sos cili - boleh tambah
1 sudu besar sos tiram
 air asam jawa secukupnya - jika perlu
sos ikan nampla secukup rasa

CARA MEMASAKNYA :

-Bersihkan sotong , buang isi perut tapi ambil kepalanya kemudian basuh dan tos sotong serta dipotong ikut pada citarasa sendiri. Tumbuk lumat bawang merah . bawang putih dan halia . 

- Semua sotong dibersihkan dan dipotong kecil-kecil , bersihkan semua bawang dan halia kemudian diracik nipis . Panaskan 3 sudu besar minyak dan tumis semua bahan yg diracik tadi sampai layu dan wangi . Masukkan semua sotong dengan cili sos , sos tiram , sos nampla , sedikit air asam jawa dan kacau semua bahan . Rasa sotong jika ada rasa yang kurang boleh ditambah bahan lagi . Bila sotong dah masak boleh la ditutup api dapur .

Wednesday, 26 November 2014

Dari laman terus ke dapur - masak lemak pucuk manis

Memang sangat senang tanam pokok pucuk manis , saya hanya cucuk batang/dahan tua sayur pucuk manis yang saya beli dan alhamdulillah lepas seminggu dahan tua tu dah mula bertunas kemudian cepat membesar menjadi pucuk dan sekarang ni dah menjadi pokok yang cukup sihat merimbun . Pertama kali saya petik pucuk manis ni pada bulan lepas dan sekejap saja pucuk baru tumbuh sebab sekarang ni musim hujan , syukur alhamdulillah .

                 
Adlina tolong posing pegang pucuk manis yang Mama kutip . Macam ni baru boleh dipanggil pucuk manis sebab memang bahagian pucuk yang muda dipetik . Sedap la sayur pucuk manis ni bila dimasak , syukur alhamdulillah .


Pokok pucuk manis yang saya tanam dari keratan batang tua , alhamdulillah senang hidup dan cukup merimbun , setakat ni saya dah 2 kali kutip pucuk manis ni ^_^

Alhamdulillah , semalam saya cucuk beberapa dahan tua pucuk manis , semoga ada di antara dahan itu yang akan tumbuh , amin .


MASAK LEMAK PUTIH PUCUK MANIS 

Alhamdulillah , secukup rasa untuk kami sekeluarga makan .

BAHAN-BAHAN:

2 ikat pucuk manis
500 grm ubi keledek
900 ml santan - boleh tambah
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
segenggam ikan bilis


CARA MEMASAK :

Ambil semua pucuk daun pucuk manis dan dibersihkan kemudian ditos . Kupas semua kulit bawang dan diracik halus kemudian dibasuh ikan bilis . Kupas semua kulit ubi keledek dan dibersihkan kemudian di potong setebal 1.5 inci .
Masukkan santan , ubi keledek , semua bawang dan ikan bilis ke dalam periuk . Biarkan sampai kuah mendidih dan ubi keledek sudah lembut , boleh lah di masukkan semua pucuk manis  dan garam secukup rasa , sekali sekala kacau sampai semua sayur sebati dengan kuah dan masak . Bila pucuk manis dah masak boleh la ditutup api dapur .

Tuesday, 25 November 2014

TUMIS HALIA UDANG

Alhamdulillah


BAHAN-BAHAN :

700 grm udang
3 ulas bawang putih
1 biji bawang merah
1 inci halia
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil plum sos
1 sudu kecil nampla
minyak masak secukupnya

Bahan boleh ditambah atau dikurangkan ikut selera sendiri . Jika tak ada sos plum boleh diganti dgn sedikit jus limau nipis atau air asam jawa .

CARA MEMASAK :

Udang dibersih dan dibuang kepala serta ekor kemudian digaul dgn sedikit garam . Panaskan dalam 1 cawan minyak dan goreng udang separuh masak , udang diangkat dan tos dahulu . Bawang dan halia dibersihkan serta diracik kecil  .

Panaskan 2 sudu besar minyak masak dan tumis semua bawang serta halia tadi . Masukkan semua sos tiram , plum sos dan semua udang kemudian dikacau rata semua bahan . Jika kurang masin baru la ditambah sedikit garam . Boleh ditambah bahan mengikut selera sendiri .Tutup api dapur dan terus hidangkan .


Salmon sos cream

Saya google dan dapat resepi grill ikan salmon ini , alhamdulillah memang sedap ^_^


BAHAN-BAHAN GRILL SALMON :

4 keping isi ikan salmon
4 keping hirisan buah lemon
1 sudu kecil serbuk herba rosemary
1 sudu kecil serbuk herba thyme
butter secukupnya
serbuk lada hitam dan garam secukupnya

CARA MASAK :

Bersihkan ikan salmon kemudian digaul dengan serbuk lada hitam , serbuk thyme , serbuk rosemary dan garam secukupnya . Sediakan kepingan aluminum foil yang cukup untuk diletak 2 keping fillet ikan salmon . Susun dahulu 2 keping hirisan lemon kemudian diletakkan 2 fillet ikan salmon atas hirisan lemon itu dan letak 1/2 sudu kecil butter atas setiap kepingan salmon , lipat aluminium foil dan kelim/lipat hujung alumium foil ni . Buat proses yang sama pada semua fillet ikan salmon.

Masukkan bungkusan alumium foil yang berisi ikan salmon ke dalam grill pan serta tutup grill pan . Masak ikan salmon selama 20-25 minit atau sehingga ikan masak , gunakan api sederhana atau kecil semasa proses masak , pastikan isi ikan tidak terlebih masak dan menjadi kering . Boleh dibelah sedikit bahagian atas bungkusan alumium foil untuk melihat sama ada ikan sudah masak atau belum . Bila ikan masak boleh ditutup api dapur dan hidangkan ikan salmon bersama sos cream.


SOS CREAM


BAHAN-BAHAN SOS :

2 sudu besar butter
1 sudu besar minyak zaiton
4 ulas bawang putih
1 biji bawang merah
250 ml thinkened cream
50 ml cooking cream
1 sudu besar daun herba mint yg sudah dicincang
Serbuk lada hitam secukupnya
Garam secukup rasa

CARA MEMASAKNYA :

1) Panas kan semua butter dengan minyak zaitun dan biarkan sampai butter cair . Kemudian terus masukkan bawang putih serta bawang merah yg sudah diracik kecil , kacau semua bahan sampai bawang menjadi layu . Masukkan semua thickened cream bersama cooking cream , serbuk lada hitam serta garam secukup rasa. Kacau semua bahan dan biarkan sampai sos mendidih dan boleh la ditutup api. Masukkan semua sos dalam blender dengan herba mint yang sudah diracik halus dan kisar sampai sebati . Masukkan semula sos dalam periuk dan masak selama 2-3 minit , kacau dan boleh ditutup api dapur . Menu ni lebih sedap jika makan sewaktu masih panas .


TUMIS SAYUR ZUCCHINI


BAHAN-BAHAN :

1 batang zucchini hijau
1 batang zucchini kuning
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 sudu kecil serbuk herba basil
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa
2 sudu besar minyak zaitun

CARA MEMASAK:

1) Bersihkan zucchini dan dipotong memanjang nipis , ketepikan dulu . Kupas semua kulit bawang dan dibasuh kemudian diracik kecil .

2) Panaskan minyak secukupnya dan tumis semua bawang sampai wangi dan layu kemudian masukkan semua sayur zucchini dan kacau semua bahan . Bila sayur zucchini dah layu boleh la dimasukkan herba basil dan serbuk lada hitam serta garam secukup rasa . Bila sayur dah masak boleh terus ditutup api dan dihidang . 

Friday, 21 November 2014

Menu sihat : Steam boat

Syukur Alhamdulillah , menu sihat yang ringkas dan cukup sedap . Bahan-bahan untuk steam boat ni ada macam-macam jenis so ikut pada selera kita lah nak beli fish ball , chicken ball atau apa saja jenis ladu dan juga sayur-sayuran yang kita suka sementara untuk sos saya beli sos Thai dan sos bawang putih . 


BAHAN-BAHAN UNTUK SUP :

1 rangka ayam 
300 grm bahagian isi ayam 
2.5 liter air 
2 inci halia
4 ulas bawang putih
sedikit serbuk lada sulah
garam secukup rasa
sedikit daun sup dan daun bawang

CARA MASAK :

Bersihkan rangka ayam dan dipotong kemudian bersih bahagian isi peha ayam atau bahagian isi dada dan dipotong kecil . Boleh tambah atau kurang bahan ikut selera sendiri . Boleh juga ditambah kiub stok ayam .

Kupas kulit halia dan semua bawang kemudian dititik dan diracik kecil . Panas kan 2 sudu besar minyak sayur dan ditumis semua bawang dan halia tadi , kacau dan biar sampai bawang/halia menjadi layu dan terbit bau wangi . Masukkan semua air dengan rangka ayam yang sudah dipotong dan dibersihkan . Masukkan juga isi bahagian ayam kemudian kacau semua bahan dan biar sampai sup mendidih , boleh dimasukkan garam dan lada sulah secukup rasa , racik kecil daun sup dan daun bawang kemudian masukkan dalam sup tadi dan kacau , bila sup dah masak boleh di tutup api dapur.

Bila nak makan baru dimasukkan sup dalam periuk steam boat dan dibiarkan sampai mendidih sebelum boleh dimasuk bahan-bahan lain seperti chicken ball , sayur dan lain-lain lagi .

Periuk eletrik serba guna .


Pelbagai pilihan ikut selera kami sekeluarga.



Yee mee dan mee wonton .

Thursday, 20 November 2014

Cuti hujung minggu di Cameron Higland

Baru-baru ni saya dan anak-anak mengikut DH yang berkursus dan ada sambutan famili day office suami di Cameron Highland . Tak ramai pengunjung sebab masa kami pergi tu di pekan Ringlet di landa banjir besar . Cuaca di Cameron pun dah tak sejuk sangat dan semakin luas tanah serta lereng bukit yang di terokai untuk pertanian dan pembinaan bangunan . Masa dalam perjalanan naik ke Cameron dari Simpang Pulai pun ada 3 tebing runtuh tapi sebab masa kami naik tu waktu hampir gelap nak malam jadi pemandangan kurang jelas tapi bila masa balik turun baru la kami nampak betapa besarnya kawasan tanah tebing yang runtuh tu . Gerun saya tengok keadaan tebing yang runtuh tu . Jalan 2 laluan sudah jadi satu laluan kerana tebing runtuh . Kami kena tunggu giliran untuk melalui jalan , masa waktu tunggu tu memang saya sangat takut dan saya berdoa jangan la terjadi kejadian yang tak baik , syukur alhamdulillah kami selamat turun . Rasa nya kalau tak ada hal mustahak kami tak akan naik ke Cameron Highland sebab saya dan suami bimbang tengok keadaan jalan dengan tanah runtuh di tebing yang curam beratus meter tu . 

Macam biasa kalau dah jalan-jalan saya akan ambil banyak gambar untuk kenangan , bila ke Cameron kami mesti singgah deretan gerai di Kea farm yang banyak jual sayur-sayuran , buah-buahan , seronok kat situ sebab saya sangat suka tengok sayur-sayuran yang segar . Kami juga jalan-jalan di sekitar Tanah Rata , ladang teh dan Ringlet . Alhamdulillah untuk percutian 3 hari 2 malam kami ni .

Hujan turun agak lebat pada malam kami sampai ke Cameron , hujan sampai ke pagi so pada hari pertama kami di Cameron Highland cuaca sejuk sampai ke tengahari . Dalam gambar ni kami di Mardi , bila di Cameron kami pasti ke Mardi ^_^


My precious

Best tengok deretan sayur kobis ^_^


Tempat wajib di kunjungi bila di Cameron iaitu gerai jual sayur di Kea Farm .


Tak ramai pengunjung di Cameron Highland.


Suka la tengok deretan bunga kobis warna ungu dan yg biasa ni .


Suka suka suka ^_^


Cantiknya sayur-sayuran yang dijual , geram saya tengok dan kalau ikut hati semuanya saya nak beli hehe ^_^


Selonggok RM10 ^_^


Pokok unik ni buahnya macam belon , cantik .


Bunga matahari yang dah matang , biji benih dah hitam .


Suka suka suka ^_^


Kami di Mardi masa ni.


Banyak gambar sayur saja la entry saya kali ni ^_^


Sukanya saya bila ke Kea Farm ni , suka tengok macam-macam jenis sayur , ubi dan buah-buahan yang dijual segar ^_^

So fresh kalau dapat beli terus masak mesti lagi best ^_^


Sangat cantik pemandangan di ladang teh Bharat ni , sayup mata memandangan . Berangin saja kat sini angin sepoi-sepoi bahasa yang cukup nyaman  ^_^


DH dengan anak-anak ^_^


Di ladang teh Bharat , bila di Cameron memang kami mesti singgah sini untuk minum teh dan melihat pemandangan yang luas dan sangat cantik ni .

Kali pertama saya jejak kaki di Cameron Highland adalah pada tahun 1986 ketika berumur 14 tahun , masa tu cuacanya sungguh sejuk . Saya ke sana bersama famili arwah kak Anis , seronoknya saya dapat jalan-jalan ke Cameron Highland masa tu sebab suasananya yang cukup tenang . Kemudian kali kedua saya ke sana pada tahun 1988 bersama keluarga arwah kak Anis dan k Amy , kami duduk beberapa hari di Strawberry Park . Seronoknya masa tu bila dapat bercuti bersama famili untuk beberapa hari di Cameron sebab suasana di sana yang sangat tenang dan mendamai kan . Pada tahun 2011 baru saya dapat ke Cameron bersama keluarga sendiri . Kami nak dari Kota Baharu hendak balik ke Puchong jadi suami ikut jalan Gua Musang naik ke Cameron dan bila sampai saja di simpang Brinchang saya terus terkejut tengok kawasan pertanian yang terlalu luas di kawasan itu dan sepanjang perjalanan nak ke pekan Tanah Rata . Habis tanah tebing di tarah jadi kebun sayur bermakna banyak la pokok-pokok di tebang dan hutan diterokai , sedihnya . Pada tahun 2012 kami pergi lagi ke Cameron Higland dan kami balik melalui Ringlet terus ke Tapah . Masa lalu di kawasan Ringlet saya tengok kolam besar yang dulunya air dalam kolam tu cukup hijau kebiruan tapi dah bertukar menjadi coklat bermakna air dalam kolam tu dah penuh dengan tanah merah yang dibawa oleh hujan dari kawasan bukit berhampiran yang sudah digondolkan , kawasan di Ringlet penuh dengan kebun sayur . Tahun sudah terjadinya banjir sampai ada yang terkorban dan baru-baru ni pun banjir lagi serta ada yang lagi orang yang terkorban . 2 minggu sudah kami ke Cameron dengan perasaan yang sedih kerana kejadian banjir di Ringlet . Apa nak jadi pada masa depan Cameron Highland :(

25 tahun dulu masa saya muda remaja kalau di sebut Cameron Highland pasti terbayang kehijauan flora dan fauna serta suasana damai sejuk tapi sekarang ni di sebab kan pembangunan yang terlalu banyak sikit demi sikit dah hilang bukit-bukau hijau di Cameron Highland , sedih la saya tengok . Apa akan jadi pada Cameron Highland jika keadaan pembangunan macam sekarang ni di terus kan , habis kawasan hutan di gondolkan , hutan diterokai kemudian ditarah bukit menjadi lereng untuk penanaman sayur dan juga untuk pembinaan bangunan . Tapi masih belum terlambat jika pihak berwajib cepat bertindak dan hentikan terus penerokaan hutan . Doa saya semoga keadaan Cameron Highland akan dapat dipulihkan , masih belum terlambat bagi pihak berwajib bertindak untuk memulihara hutan dan persekitaran di puncak bukit itu , kembalikan Cameron Highland yang indah , damai dan tenang itu .