Selalunya kalau nak makan apple pie saya suka beli yang ada dijual kat McD yang cukup sedap dan murah pulak tu tapi kadang-kadang masak sendiri lagi best jimat belanja dan boleh diulang makan dan anak-anak saya pun suka sangat makan apple pie ni . Seperti biasa idea untuk pie ni saya rujuk dari blog Dapur Tanpa Sempadan so thanks Mat Gebu.
Fresh from the oven..yum yumm..
BAHAN INTI EPAL :
2 biji epal, hijau, kupas kulit, buang empulur dan dadu kecil
1/4 cawan kismis (terpulang nak guna kismis hitam atau kuning)
2 1/2 camca besar gula peerang (brown sugar)
Sedikit perahan jus lemon (1 camca teh)
50 gram mentega
1 batang kayu manis
3/4 camca besar tepung jagung
Secubit garam
BAHAN LAIN :
Puff pastry secukupnya (jenama kawan saiz 4 inci x 4 inci)
Telur + 1/2 camca teh esen vanilla, dikacau rata.
CARA MEMBUATNYA :
- UNTUK INTI EPAL :- Panaskan mentega dalam periuk, kemudian goreng epal tadi bersama kismis, kulit kayu manis dan gula perang hingga sebati dan gula mencair. Masak hingga epal lembut. Tambah tepung jagung dan lemon jus, kacau hingga pekat, padam kan api dan ketepikan Bila hilang wap panas, simpan dalam peti sejuk hingga dingin dan pekat.
- UNTUK SIMPLE APPLE PIE :- Ambil sekeping kulit puff pastry, kerat 2 dan satu lagi dikelar2 halus Letak inti anggaran 1 camca besar dibahagian tengah pastr yang tidak berkelar. Kemudian tutup dengan bahagia satu lagi, kemaskan dan tekan dengan garfu sekeliling puff. Buat kaedah sama untuk baki puff pastry. Sapu kuning telur pada permukaan pastry.
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 minit atau kuning keemsan, Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan
Mudah je kan resepinya tak sampai 1 jam saya dah selesai buat dan tunggu je pie masak di dalam oven . Masa masak filling apple pie , dapur jadi harum semerbak dengan bau kayu manis dan harum apple hmm sungguh menyelerakan . Anak-anak especially Adam 2 kali masuk dapur sambil mulutnya tak habis-habis cakap sedapnye hehehe. Memang gabungan apple dengan cinamon cukup serasi dan sangat sedap..bila dah masak filling saya tunggu sejuk dulu sebelum buat apple pie guna pastry..
Cuti hujung minggu memang best cuba masak resepi baru sebab anak-anak tunggu je apa yang mama nak masak . Anak-anak saya sentiasa berselera je tu yang buat saya seronok nak cuba resepi baru sebab saya tau apa yang saya masak mesti habisnye hehehe...
No comments:
Post a Comment