Asslmlkm dan selamat pagi Sabtu , mmm apa plan kita hari ni ya ? nak masak apa ya ? atau mungkin ada yang nak gi kenduri kawin macam akak ni . So hari ni akak off sesi masak-memasak sebab akak n family nak pegi jalan-jalan . Pejam celik pejam celik dan pun masuk hari ke 25 bulan Jun ni kejap je masa bergerak dan akak pun dah 15 hari bersama blog baru akak "semakin hari semakin sayang la", dulu masa mula-mula akak tak boleh nak masuk blog lama akak tu RESEPI NANNIE ada juga timbul rasa malas dah nak berblog ni tapi bila fikir balik rasa sayangnya pada semua n3 resepi masakan yang akak buat tu dan tak kan akak nak biarkan semua kerja keras akak dari tahun 2009 terkubur macam tu je . Bukannya senang akak nak buat satu-satu n3 tu prosesnya mula dari nak mula masak lepas tu ambil gambar , edit gambar lepas tu masukkan gambar dan nak taip resepi lagi . So akak tak give-up dan akak tekad buat blog baru akak ni alhamdulillah sekarang ni akak dah boleh senyum balik serta terus berkongsi resepi yang akak masak .
Kalau nak tengok blog lama akak klik sini ya RESEPI NANNIE
Akak berblog ni adalah untuk kepuasan sendiri dan untuk akak simpan semua resepi mana la tau satu hari nanti anak-anak serta keturunan akak boleh juga tengok hasil nukilan mak/opah/moyang mereka insyallah . Hadiah akak untuk generasi yang akan datang...
Ok hari ni n3 resepi akak simple jeee actually kari daging ni akak masak semalam tapi hari ni baru akak masukkan dalam blog sebab semalam akak dah masukkan banyak sangat resepi yang akak pindahkan dari blog lama akak tu ke dalam blog baru akak ni . Resepi kari ni senang je nak dimasak yang penting kuahnya mesti pekat dan bahan-bahan tumisan mesti cukup ya...sedap dimakan dengan nasi atau dengan roti canai , roti biasa atau dengan pulut yum yum la...
Kari daging ni memang favorite menu kami sekeluarga especially anak-anak dan hubby . Akak kalau makan kari mesti ada sambal belacan baru ada umppph hihihi...
BAHAN-BAHAN :
500 grm daging batang pinang
6 biji ubi kentang - potong 4
4 cawan santan pekat
1 peket rempah kari daging
1 sudu besar cili kisar
3 cm halia
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 batang kulit kayu manis
1 biji bunga cengkih
3 biji bunga lawang
3 biji buah pelaga
Garam secukup rasa
Tak perlu guna cili kisar kalau tak mau kari pedas sikit dan berhati-hati guna rempah ratus macam kayu manis jangan terover nanti kuah kari jadi agak pahit.
CARA MEMASAK :
Bersihkan daging dan potong kecil-kecil , kupas semua ubi kentang dan dipotong 4 . Kupas semua bawang , halia dan dimayang halus-halus.
Panaskan minyak dan tumis semua bawang , halia , kulit kayu manis + bunga lawang + bunga cengkih dan kacau sampai bawang layu . Kemudian bancuh rempah kari dengan sedikit air dan masukkan ke dalam periuk . Masukkan juga cili giling dan kacau serta biar kan sampai rempah terbit minyak dan menjadi wangi .
Masukkan santan dan daging , biarkan kuah mendidih baru la dimasukkan ubi kentang dan garam . Kacau kuah dan bila daging serta ubi kentang telah empuk baru la di tutup api dapur. Dah pun masak , mudah saja....
No comments:
Post a Comment