Alhamdulillah sedap la kek pisang ni , saya guna resepi dari blog Mat Gebu - Dapur Tanpa Sempadan . Cari punya cari resepi last sekali saya terus masuk je blog Mat dan cuba guna resepi ni tapi saya tambah sikit kuantiti gula dan pisang hehe anak-anak saya suka kek yang manis so Mak nya tambah la gula tapi tak la manis mana pun kira just nice ok je . Dah banyak kali saya cuba resepi dari blog Mat dan memang menjadi kek yang saya masak , insyallah . Kek ni cukup lembut dan gebu semuanya just nice mengikut selera kami sekeluarga ^_^
BAHAN-BAHAN:
200 gm tepung
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
180 gm gula castor
170 grm pisang masak
3 biji telur gred A
3 biji telur gred A
1 sudu besar ovallete
120 grm minyak jagung
beberapa titik esen pisang
3 sudu besar chocolate rice
beberapa titik esen pisang
3 sudu besar chocolate rice
CARA MEMASAK:
-Panaskan oven kepada suhu 180'C . Ayak tepung gandum dengan soda bicarbonat dan baking powder serta ketepikan dulu . Putar butter dalam 1-2 minit kemudian masukkan gula serta terus diputar lagi sehingga adunan menjadi kembang dan warna adunan menjadi cerah dalam 2-3 minit .
- Pukul semua telur mengguna kan whisk sehingga sebati kemudian masukkan semua pisang yang sudah di lenyek , gula , ovallete , 3 titik esen pisang dan garam . Gaul semua bahan sampai rata . Masukkan semua minyak jagung dan gaul . Masukkan tepung sedikit demi sedikit serta masukkan semua chocolate rice dan digaul sampai sebati semua bahan .
- Sendukkan adunan masuk ke dalam loyang pembakar yang telah dilenserkan dengan sedikit butter dan di alas dengan kertas minyak . Kemudian goyang goyangkan sikit acuan kek supaya adunan kek sama rata . Bakar kek sampai masak selama 30 - 40 minit atau sehingga kek masak mengikut kepanasan oven masing-masing . Saya cucuk bahagian tengah kek dgn lidi dan bila ditarik keluar lidi tu bersih saja itu tandanya kek dah masak la .
salam..
ReplyDeletewah, nampak cantik dan gebunya kek pisang..
Terima kasih untuk resepi kek pisang :)
ReplyDeletebestnyer.. nak cuba lah..
ReplyDeletesalam..
ReplyDeletesemua resepi kat sini mengoda...terliur dibuatnya..
salam kenal tuan rumah..follow u..