Pages

Saturday, 7 June 2014

Florentine cookies

First time makan biskut ni masa majlis kenduri di rumah kawan tahun lepas , rupa cookies ni memang sangat menarik dan bila makan saja hmmm memang sedap . Semalam saya buat biskut yang sangat sedap ni , alhamdulillah anak-anak saya suka sangat biskut ni ^_^


BAHAN-BAHAN :

200 gm tepung florentin
150 gm kepingan badam
100 grm biji kuaci labu - warna hijau
50 gm biji kuaci bunga matahari


CARA MEMASAK :

Panas kan oven pada suhu 180'C selama 5 minit (suhu panas bergantung pada jenis oven yang anda guna . Semua kepingan badam , kuaci hijau dan kuaci bunga matahari di bakar selama 5 minit . 

- Dalam bekas yang sesuai satukan semua kekacang dengan tepung florentine dan kacau semua bahan sehingga kekacang disaluti tepung florentine .

- Sedia kan dulu berbentuk segi empat dan alas loyang dengan lapik silicone untuk kek . Tuang adunan dalam loyang dan ratakan supaya menjadi lapisan nipis .

-Bakar selama 10 minit pada suhu 170'C atau sehingga cookies ni masak kuning keemasan , pastikan jangan terover masak nanti cookies jadi terlalu garing dan warna kuning gelap . Bawa keluar dari oven dan terus potong dan dibiar sampai sejuk . Simpan dalam bekas kedap udara .

Bahan-bahan untuk cookies florentine


Kekacang yang baru dibakar dalam oven .

1 comment:

  1. nampak macam senang nak buat. boleh try nih. cuma tepung tuh je entah senang ke tak nak cari. terima kasih atas perkongsian resepi nih.

    ReplyDelete