Alhamdulillah , secukup rasa kegemaran kami sekeluarga...
BAHAN-BAHAN :
1 biji nenas masak ranum -sederhana besar
5 cawan santan - boleh tambah
1 genggam udang kering
4 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
2 cm halia
3 cm kayu manis
1 biji bunga lawang
3 biji bunga cengkih
1 peket serbuk kari daging
2-3 camca besar kerisik
gula dan garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
Bersihkan nenas dan potong ikut saiz yang sesuai . Basuh udang kering.
Panaskan sedikit minyak dan tumiskan semua bawang + halia , kulit kayu manis , bunga lawang dan bunga cengkih . Kacau semua bahan dan masukkan udang kering . Kacau sampai bawang menjadi layu dan terus di masukkan rempah kari yg sudah di bancuh dengan sedikit air tadi dan kacau , biar sampai rempah masak dan terbit minyak.
Masukan semua santan dan kacau , biar kuah mendidih sekejap kemudian masukkan kerisik dan buah nenas . Masukkan garam dan gula secukup rasa dan terus kacau pajeri ini . Biarkan sampai nenas empuk , itu tanda pajeri sudah masak dan boleh la ditutup api . Dah pun masak....
Bila masak pajeri saya suka nenas yang masak ranum.
sedapnya akak...boleh cuba ni....
ReplyDeletesedapnya pajeri nenas..
ReplyDeleteSedapnya pajeri nenas... lapar dibuatnya...
ReplyDeletecuba buat utk lunch hari ni.. sedapp.. (:
ReplyDelete