Carrot cake ni memang all time favorite saya dan anak-anak . Dah lama saya tak baking dan anak-anak pun request nak makan kek so saya buat carrot cake ni ^_^ Resepi asal carrot kek ni saya dapat dari website JoyofBaking.com dan kalau nak tengok resepi asal boleh klik SINI
BAHAN-BAHAN :
260 gm tepung
270 gm gula castor - boleh tambah jadi 300gm kalau suka manis
4 biji telur size A
240ml minyak zaitun atau minyak jagung
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil baking soda
1 1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil serbuk kayu manis
2 1/2 cawan carrot - disagat halus
1/2 cawan kacang walnut dicincang kecil
1/2 cawan kismis- dicincang
TOPPING CREAM CHEESE:
250gm cream cheese*
Gula icing secukupnya*
1 biji buah lemon - diparut kulit saja
*Pukul cream cheese bersama gula dan parutan kulit lemon sehingga kembang dan menjadi fluffy
CARA MEBANCUH ADUNAN DAN MASAK :
-Panaskan oven pada suhu 180'C . Sagat carrot dan ketepi kan dulu . Bakar kacang walnut selama 5-8 minit dalam oven kemudian dicincang menjadi ketulan kecil . Ayak tepung bersama baking powder , soda bikarbonat serta serbuk kayu manis .
-Pukul semua telur sehingga menjadi sedikit kembang anggaran selama 1 minit kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit . Terus pukul adunan telur dan gula ni sehingga bertukar menjadi warna pucat kemudian masukkan semua minyak zaitun serta esen vanilla dan terus pukul sehingga bahan menjadi sekata dan mesra.
-Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul semua bahan kemudian masukkan carrot yang disagat tadi , kacang walnut serta kismis . Kaup balikkan semua bahan-bahan sehingga menjadi mesra serta sebati . Sejukkan kek atas relai besi dan kemudian boleh la disapu cream cheese dan hias mengikut kreativiti sendiri .
Masukkan adunan kek ni dalam 2 loyang pembakar berukuran 9 inci . Bakar adunan kek ni selama 30 minit atau sehingga kek masak . Guna kan lidi untuk cucuk tengah kek jika lidi tu keluar bersih bermakna kek sudah masak.
Saya sapu cream cheese pada atas pemukaan 1 kek kemudian saya letak lagi 1 kek diatas pemukaan kek ni . So cream cheese ni berada di tengah kek .
sedapnya...
ReplyDeleteKakak suka tapi tak pernah lagi buat. Makan aje suka. Baca resepi macam mudah tapi itulah tak pernah mencuba. Siap ada cream lagi yg tambah sedapnyaaaaa:)
ReplyDeletesalam kak..
ReplyDeletememang nampak sedap la kek carrot dengan topping cream chesse yang sedap..so, yummy..