Selamat bercuti...
BAHAN-BAHAN:
600 gram sotong sederhana besar
3 biji ubi kentang
3 biji ubi kentang
1 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1batang serai saiz besar
1batang serai saiz besar
1 sudu besar sos tiram
garam secukup rasa
minyak masak secukupnya
minyak masak secukupnya
CARA MEMASAKNYA :
-Bersihkan sotong , buang isi perut tapi ambil kepalanya kemudian basuh dan tos sotong serta dipotong ikut pada citarasa sendiri Semua bawang merah . bawang putih dan halia dikupas kulit serta dimayang nipis . Ubi kentang dikupas kulit dan dipotong kecil kemudian digoreng sampai masak , tos dan ketepikan dulu .
- Panaskan 4 sudu besar minyak dan tumis semua bahan yg ditumbuk hancur tadi sampai layu dan wangi . Masukkan serai yang diracik kecil , kacau semua bahan kemudian di masukkan semua sotong dan dikacau , bila sotong dah separuh masak boleh la dimasukkan sos tiram secukupnya . Jika nak rasa masam boleh ditambah air asam jawa atau sos plum . Masukkan semua ubi kentang yg digoreng tadi dan dikacau semua bahan sampai . Rasa sotong jika ada rasa yang kurang boleh ditambah bahan lagi . Bila sotong dah masak boleh la ditutup api dapur .
No comments:
Post a Comment