Pages

Sunday, 8 February 2015

Masak lemak kuning cendawan busut

Alhamdulillah yum yum sangat sedap cendawan busut ni..


BAHAN-BAHAN :

250 grm cendawan busut
Santan kelapa secukupnya
1 genggam ikan bilis - rendam sekejap
1 batang serai - saiz besar
Garam secukup rasa

BAHAN DITUMBUK LUMAT :

1 inci kunyit hidup

CARA MEMASAK :

1. Basuh dengan merendam dulu cendawan ni untuk buang semua kekotoran dan bila dah bersih siat-siat cendawan ni serta ditos ketepi kan dulu .

2. Tumbuk lumat semua kunyit hidup . Masukkan bahan ditumbuk ke dalam periuk bersama santan pekat , ikan bilis dan serai dititik . Kacau semua bahan dan masak kuah sampai mendidih .

3. Masukkan semua cendawan dan garam secukup rasa serta di kacau sekejap . Biarkan sampai kuah mendidih dan sekali sekala kacau kuah . Bila cendawan dah masak boleh la ditutup api dapur

1 comment:

  1. salam nanie, masak lemak cam gini mmg sedap sngt ni nasi mmg cepat habis ni kann

    ReplyDelete