Alhamdulillah yum yum sangat sedap cendawan busut ni..
BAHAN-BAHAN :
250 grm cendawan busut
Santan kelapa secukupnya
Santan kelapa secukupnya
1 genggam ikan bilis - rendam sekejap
1 batang serai - saiz besar
Garam secukup rasa
1 batang serai - saiz besar
Garam secukup rasa
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
1 inci kunyit hidup
CARA MEMASAK :
1. Basuh dengan merendam dulu cendawan ni untuk buang semua kekotoran dan bila dah bersih siat-siat cendawan ni serta ditos ketepi kan dulu .
2. Tumbuk lumat semua kunyit hidup . Masukkan bahan ditumbuk ke dalam periuk bersama santan pekat , ikan bilis dan serai dititik . Kacau semua bahan dan masak kuah sampai mendidih .
2. Tumbuk lumat semua kunyit hidup . Masukkan bahan ditumbuk ke dalam periuk bersama santan pekat , ikan bilis dan serai dititik . Kacau semua bahan dan masak kuah sampai mendidih .
3. Masukkan semua cendawan dan garam secukup rasa serta di kacau sekejap . Biarkan sampai kuah mendidih dan sekali sekala kacau kuah . Bila cendawan dah masak boleh la ditutup api dapur
salam nanie, masak lemak cam gini mmg sedap sngt ni nasi mmg cepat habis ni kann
ReplyDelete