BAHAN-BAHAN :
1 peket siput sedut
5 cawan santan - secukupnya
3 batang serai - dititik
1 keping asam keping
1 keping asam keping
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
10 biji cili api - boleh tambah
2 inci kunyit hidup
Garam kasar secukup rasa
* kalau kurang kuah boleh la ditambah santan lagi
CARA MEMASAK :
Basuh dan bersihkan siput sedut kemudian dipotong hujung runcing siput sedut ni . Bersihkan lagi siput ditos serta diketepikan dulu .
Masukkan semua bahan tumbuk , serai yang dititik , semua santan ke dalam periuk yang sesuai . Masak kuah sehingga hampir mendidih dan masukkan semua siput sedut , garam secukup rasa , asam keping dengan pucuk ubi . Kacau kuah supaya tak pecah minyak , sekali-sekala boleh dikacau kuah dan bila dah masak boleh la ditutup api dapur .
Siput yang sudah dibuang hujungnya dan sedia untuk dimasak .
Sedapnyaaa...
ReplyDeleteSaya boleh habiskan semangkuk besar ... menyedut siput ni.. nasi tolak tepi ye...
ReplyDeletesedapnyaaaa
ReplyDelete