BAHAN-BAHAN:
2 kg kupang
2 biji tomato masak ranum
Sedikit air asam jawa - boleh tambah kalau suka kuah masam
Sedikit air - jika perlu saja
* Boleh ditambah nenas atau cili capsicum
BAHAN-BAHAN DIKISAR LUMAT :
2 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
3cm halia
2cm lengkuas
2 batang serai
2 batang serai
4 biji cili kering-direndam dalam air panas sampai kembang
BAHAN-BAHAN SOS:
3 sudu besar sos tomato
7 sudu besar sos cili Thai
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan/nampla-boleh ditambah kalau kurang masin
Sedikit minyak bijan
Sedikit minyak bijan
CARA MEMASAK :
* Bersihkan semua kupang dan ditos kemudian serta diketepikan dulu . Kisar semua bahan menumis .
* Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan dikisar dan kacau biar sampai masak dan terbit bau wangi . Masukkan tomato dan semua bahan sos terus kacau sambil rasa jika ada terkurang apa-apa bahan boleh ditambah ikut pada cita rasa kita . Masukkan semua kupang dan gaul rata kemudian tutup kuali dan biarkan sampai semua kupang masak .
* Sila la ubah atau tambah apa saja bahan ikut pada citarasa sendiri.
No comments:
Post a Comment