Pages

Wednesday, 22 June 2016

Pasta ayam thyme


Syukur alhamdulillah .


BAHAN-BAHAN :

1 peket spaghetti
3 ketul isi dada ayam
1 biji bawang besar - diracik
6 ulas bawang putih - di ketuk dan racik kecil
secekak daun herba thyme
minyak zaitun - secukupnya
2 sudu besar butter
2 sudu besar minyak zaitun
1 biji cili capsicum merah
1 biji cili capsicum hijau
1 peket kacang pea
sedikit daun bawang
Garam secukup rasa
serbuk lada hitam secukup rasa
100 grm keju parmesan - secukupnya

CARA MEMASAK : 

Kupas semua bawang putih dan di racik kecil . Rebus spaghetti sampai empuk dan ditos kemudian pasta digaul dengan sedikit minyak zaitun , ketepikan dulu pasta ni . Simpan 180 ml air rebusan spaghetti tadi .

Potong kecil semua cili capsicum dan kacang sepat/pea . Potong kecil semua daun bawang .

Panaskan minyak zaitun dengan butter dan tumis semua bawang , kacau sampai terbit bau wangi dan bawang jadi layu keperangan . Masukkan semua dada ayam yg dipotong kecil , kacau semua bahan sehingga dada ayam masak . Masukkan daun bawang yg di potong kecil dan kacau semua bahan .

Masukan semua cili capsicum serta kacang pea/sepat dan kacau semua bahan sehingga sayur separuh masak . Masukkan semua pasta bersama daun herba thyme yang sudah diracik kecil . Kaup balik pasta supaya sekata rasa . Masukkan sedikit demi sedikit air rebusan spaghetti dan gaul semua bahan . Masukkan keju parmesan dan gaul semua bahan sehingga sekata . Jika kurang masin baru ditambah garam secukup rasa . Boleh ditambah atau kurang bahan mengikut selera sendiri . Bila pasta dah masak boleh la ditutup api .

Senduk pasta ke dalam pinggan dan ditabur dengan keju parmesan .

No comments:

Post a Comment