Pages

Sunday, 21 September 2014

Sambal tumis ikan sardin ubi kentang

Lagi resepi ringkas dan mudah nak di masak ^_^ senang dimasak dan sedap di makan . Ikan sardin tin ni kalau dimasak sambal tumis mmg sangat sedap lagi best kalau dicampur ubi kentang . Makan nasi mesti bertambah ^_^ 


BAHAN-BAHAN :-

1 tin ikan sardin saiz paling besar
1 biji bawang besar - dipotong kecil-kecil membulat
2 sudu besar cili kisar - boleh tambah
3 biji ubi kentang
Air asam jawa secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN-BAHAN DITUMBUK LUMAT :-

1 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
5 biji cili api
1 inci belacan

CARA MEMASAK :-

- Bersihkan ubi kentang dan dipotong kecil kemudian di goreng sampai masak . 

- Panaskan minyak secukupnya dalam kuali . Masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk dan kacau sampai layu kemudian masukkan cili kisar secukupnya . Kacau semua bahan dan biarkan sambal menjadi masak serta pecah minyak . Jika sambal nampak kering boleh ditambah minyak masak lagi .

- Masukkan bawang besar , gula dan dikacau sekali sekala semua bahan. Masukkan air asam jawa kemudian terus kacau sambal . Selalunya saya akan masukkan 1 sudu kecil gula dalam sambal ikan ni untuk bagi seimbang dgn rasa pedas .

- Bila sambal dah masak serta pecah minyak baru la boleh dimasukkan semua ikan sardin tin . Rasa garam jika kurang boleh ditambah dan gaul semua bahan supaya menjadi sekata dan boleh la ditutup api dapur . Tambah atau kurang bahan ikut selera sendiri .

1 comment:

  1. Misaki tak makan sardin nih, tapi nampak simple cara buat nih and nampak sdap kalau family Misaki nak makan :D
    cara buat pun tak susah XDD

    nice~ :3

    ReplyDelete