Lagi resepi ringkas dan mudah nak di masak ^_^ senang dimasak dan sedap di makan . Ikan sardin tin ni kalau dimasak sambal tumis mmg sangat sedap lagi best kalau dicampur ubi kentang . Makan nasi mesti bertambah ^_^
BAHAN-BAHAN :-
1 tin ikan sardin saiz paling besar
1 biji bawang besar - dipotong kecil-kecil membulat
2 sudu besar cili kisar - boleh tambah
3 biji ubi kentang
Air asam jawa secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
1 biji bawang besar - dipotong kecil-kecil membulat
2 sudu besar cili kisar - boleh tambah
3 biji ubi kentang
Air asam jawa secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN-BAHAN DITUMBUK LUMAT :-
1 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
5 biji cili api
5 biji cili api
1 inci belacan
CARA MEMASAK :-
- Bersihkan ubi kentang dan dipotong kecil kemudian di goreng sampai masak .
- Panaskan minyak secukupnya dalam kuali . Masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk dan kacau sampai layu kemudian masukkan cili kisar secukupnya . Kacau semua bahan dan biarkan sambal menjadi masak serta pecah minyak . Jika sambal nampak kering boleh ditambah minyak masak lagi .
- Masukkan bawang besar , gula dan dikacau sekali sekala semua bahan. Masukkan air asam jawa kemudian terus kacau sambal . Selalunya saya akan masukkan 1 sudu kecil gula dalam sambal ikan ni untuk bagi seimbang dgn rasa pedas .
- Bila sambal dah masak serta pecah minyak baru la boleh dimasukkan semua ikan sardin tin . Rasa garam jika kurang boleh ditambah dan gaul semua bahan supaya menjadi sekata dan boleh la ditutup api dapur . Tambah atau kurang bahan ikut selera sendiri .
Misaki tak makan sardin nih, tapi nampak simple cara buat nih and nampak sdap kalau family Misaki nak makan :D
ReplyDeletecara buat pun tak susah XDD
nice~ :3