Pages

Sunday, 11 November 2012

Masak lemak cili api nenas ikan masin


BAHAN-BAHAN :


1 biji buah nenas 
Ikan talang masin secukupnya
3 cawan santan - boleh tambah
2 batang serai dititik
1 helai daun kunyit dicrik-carik
Garam secukup rasa

BAHAN DITUMBUK LUMAT :

10 biji cili api - suka pedas tambah lagi ya
3 cm kunyit hidup

CARA MEMASAK :

Bersihkan buah nenas kemudian buang empulur di bahagian tengah yg keras dam boleh la dipotong kecil buah nenas ni . Bersihkan tulang dan isi ikan talang masin ni tos dan ketepikan dulu .

Masukkan semua santan , bahan ditumbuk lumat , serai dan daun kunyit ke dalam periuk . Masak semua sampai kuah mendidih kemudian masukkan semua ikan masin dan nenas kemudian kacau serta biarkan sampai kuah mendidih . Bila ikan masin masak dan biah nenas dah masak cukup empuk boleh la ditutup api dapur . Sentiasa kacau kuah supaya santan tak pecah minyak.

1 comment:

  1. Assalamualaikum nannie..
    sedap plak tengok gulai lemak ikan masin tu.. kalau kenduri kat kg la.. ada menu ni biasanya.. lagi2 kenduri cucur jambul ke.. kenduri doa selamat ke.. kalau kenduri kawin biasa org tak de gulai2 lemak belaka.. sedapnya.. terliur tengok..

    ReplyDelete