Sedapnya ikan sardin di masak sambal cili api macam ni , saya guna banyak cili api biar betul-betul pedas berapi hehehe . Suami saya kan anak jati Negeri Sembilan keturunan Minangkabau so kalau masa tumis cili api mesti betul-betul pedas baru terasa macam masakan Omak den di kampung hehe . Saya guna minyak yang banyak untuk menumis dalam 1/2 cawan tujuannya supaya cili betul-betul masak dan ikan tidak jadi kering . Sodap la ikan sardin masak podeh macam ni makan nasi mesti bertambah la alhamdulillah ^_^
BAHAN-BAHAN DIKISAR/TUMBUK LUMAT :-
15-20 biji cili api - boleh tambah
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
CARA MEMASAK :-
- Bersihkan ikan dan digaul dengan garam serta kunyit kemudian digoreng sehingga masak sedikit garing . Tos dan ketepikan dahulu ikan ni .
- Panaskan minyak secukupnya dalam kuali dan tumis semua bahan yg ditumbuk lumat sehingga terbit bau harum . Kemudian masukkan bawang besar , asam keping yang dipotong kecil dan dikacau sekali sekala semua bahan . Masukkan semua ikan goreng tadi serta garam dan gula secukup rasa . Gaul semua bahan-bahan sampai mesra dan boleh la ditutup api dapur . Pasti kan rasa pedas, masam dan manis seimbang mengikut citarasa sendiri ya .
assalamualaikum nannie..
ReplyDeletehari tu nampak sape tah.. wat ikan tongkol tumis cili api.. terliur tang depan pc.. balik rumah dah lupa.. skrg nampak plak nannie wat.. terliur lagi skali.. uwaaaaa.. harap2 tak lupa wat..
aduhai...
ReplyDeletelapaq lagi saya ni....sedapnya kak nani
jarang beli ikan sadin, sellau beli ikan kembung,
biase beli ikan sadin buat laksa...=)
Suka mkn ikan sardin...klu ditumis ngan ciliapi..pedas2 mmg nambah2 nasik la jawapnya1tak yah lauk lain dah..hihi
ReplyDeletewah, sedap. ley try ni kak nanie. hehe~
ReplyDelete