Pages

Tuesday, 30 October 2012

RENDANG AYAM

Tak lengkap hidangan di Hari Raya jika tak ada rendang...
BAHAN-BAHAN:

1 ekor ayam - anggaran 2 kg
2-3 cawan santan - boleh ditambah
7 keping daun limau purut
1 helai daun kunyit saiz besar
5 sudu besar kerisik
Garam secukup rasa

BAHAN DIKISAR :

10 biji cili kering
8 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
4 batang serai di racik nipis
2 inci halia
3 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup

CARA MASAK :


1) Potong ayam menjadi ketulan kecil dan bersihkan ayam dengan tepung gandum untuk buang semua kotoran serta lendir ayam kemudian ditos dan ketepikan dulu . Masukkan semua bahan kisar ke dalam kuali bersama semua santan dan masak sehingga mendidih . Kacau kuah rendang ni dan masukkan semua ayam tadi dan masukkan daun kunyit yang sudah diracik bersama daun limau purut yang dicarik-carik . Kacau semua bahan dan biarkan sampai kuah mendidih dan ayam masak .
2) Seterusnya masukkan kerisik dan garam secukup rasa serta terus kacau . Boleh juga dimasukkan sekeping sedikit asam keping supaya rendang ni ada rasa yang seimbang . Biar kuah mendidih dan ayam masak menjadi lembut serta kuah jadi sikit . Boleh la ditutup api dapur dan dihidang .


4 comments:

  1. Assalamualaikum.. nannie... :)
    wahhhhhhhh melemang + merendang di hari raya.. mmg tak lari dari kebiasaannya.. :)
    nani tak melemang.. ataupun merendang kali ni.. :) hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wksalm jassnani , mmg kebiasaan kita kan masak menu mcm ni bila raya .

      Delete
  2. salam nannie..dapnyer tgk rendang nih..raya aritu akak x sempat makan bnyk..terliur lak tgk nannie punyer ni..hehe!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlksalm kak inahar , alhamdulillah ye ke kak kalau terliur memang elok kalau akak masak rendang hehe

      Delete