Pages

Wednesday, 24 October 2012

MASAK LEMAK PUTIH PUCUK UBI

Sedapnya makan nasi dengan lauk ikan goreng dan sayur pucuk ubi di masak macam ni serta ada pula sambal belacan , makan nasi memang tambah lagi la hehe 



BAHAN-BAHAN:

1 ikat pucuk ubi
3 cawan santan - boleh tambah
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
segenggam ikan bilis
1 batang serai - di titik


CARA MEMASAK :

Ambil semua pucuk ubi dan di rebus sampai empuk/layu kemudian ditos dan ketepikan dulu , buang semua air rebusan tadi .
Bawang merah dan putih ditumbuk lumat . Masukkan santan , semua bawang , serai dan ikan bilis ke dalam periuk . Biarkan sampai kuah mendidih dan boleh la di masukkan semua pucuk ubi  dan garam secukup rasa , sekali sekala kacau sampai semua sayur sebati dengan kuah dan masak .

4 comments:

  1. kecur air liur akak tengok menu2 tu, kombinasi yang menepati citarasa..

    ReplyDelete
  2. Sedap ni kak. lama sungguh saya tak makan Masak lemak pucuk ubi ni.

    ReplyDelete
  3. feveret ni esp makan ngan sambal belacan....aduss lama nya tak makan cam gini.

    ReplyDelete
  4. sedap! makan dengan ikan masin. T_T mak selalu buat dulu.

    ReplyDelete