Lama saya tak post n3 di blog saya ni rindu la pula.........hari ni saya masak resepi dari Pantai Timur iaitu nasi dagang Terengganu dengan gulai ikan aya dan acar mentah . Sebelum ni saya pernah dah masukkan resepi nasi dagang ni so kiranya kali ni resepi ulangan untuk saya kongsi bersama pembaca blog saya ni...
Nasi dagang ni sepatutnya dimasak cara kukus tapi di sebab kan pagi tadi baru saya teringin nak makan nasi dagang so memang tak sempat dah saya nak rendam dulu beras nasi dagang . Kalau masak nasi dagang cara kukus , beras nasi dagang mesti direndam semalaman . Saya masak nasi dagang ni macam masak nasi lemak dan alhamdulillah masih sedap nasi dagang ni untuk kami sekeluarga makan...
BAHAN-BAHAN:
4 cawan beras
4 cawan air
1 cawan santan pekat
3 cm halia - di potong nipis
4 biji bawang merah - dipotong kecil
1/2 sudu kecil halba
1/2 sudu kecil garam - secukup rasa
CARA MEMASAK :
Kupas semua bawang dan halia serta dipotong nipis-nipis . Basuh beras yang diletak dalam periuk nasi dan masukkan air serta santan , halia , halba , bawang merah dan garam . Kacau bagi mesra semua bahan dan masak nasi seperti biasa guna periuk letrik . Bila nasi dah masak kacau bagi rata dan biarkan periuk nasi seketika selepas 15-20 minit baru la ditutup suis periuk nasi . Hidangkan nasi bersama lauk-pauk..
Rezeki kami tengahari ni nasi dagang bersama gulai ikan aya , ayam goreng dan acar mentah..syukur alhamdulillah...
asslm...sedapnye semua menu2 tu...
ReplyDeleteMacam mana pula cara memasak gulai tu, nampak sedap sangat
ReplyDelete