Selamat pagi Rabu...
Apa khabar semua pengunjung blog saya ni ? harap semuanya sihat dan happy selalu . Hari ni saya masak lauk kegemaran hubby - masak lomak cili api ikan keli yang dicampur dengan buah belimbing besi , resepinya hampir sama macam masak lomak cili api yang lain cuma ikan keli salai ni lagi sedap dari ikan keli biasa...
BAHAN-BAHAN :
8 ekor ikan keli salai
5 cawan santan - jika kurang boleh ditambah
1 helai daun kunyit - disiat
buah belimbing buluh secukup rasa
Garam secukup rasa
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
15 biji cili api - boleh tambah atau kurangkan
1.5 inci kunyit hidup
Bersihkan ikan keli salai dan dipotong dua . Masukkan semua santan , bahan ditumbuk lumat , daun kunyit ke dalam periuk . Masak semua sampai kuah mendidih kemudian boleh dimasukkan semua buah belimbing buluh yang dipotong dua dan juga semua ikan keli tadi .Guna api dapur sederhana dan tutup periuk sekejap dalam 2 minit dan biar sampai ikan keli sebati dengan kuah , boleh dikacau perlahan-lahan kuah . Masukkan garam secukup rasa dan kacau bila dah masak boleh la ditutup api dapur .
* Pada permulaan sesi masak perlu la dikacau kuah supaya santan tak pecah minyak dan guna api dapur sederhana . Tambah atau kurang bahan mengikut citarasa sendiri .
Salam kak Nannie.
ReplyDeleteSedapnya kak nannie masak hari ni...rasa lapar la pulak tgk lauk akak ni.
wlksalm , mmg sedap ikan keli salai ni
DeleteKAk nannie...
ReplyDeletemy peberet nie kak....kalau kuahnya lgi pedas...mmg makan x hengat la kak !!!
nasi + 2 3 kali pun dah x perasan dah.....
hihihihi lagi pedas lagi sodap , akak pun suka kuah pedas-pedas
Deleteikan keli..favourite kita..baru je lepas mkn keli goreng cili..nampak je resepi nannie..nak gak try wat lepas ni..
ReplyDeletesama la kita pun suka ikan keli peberet , waa sambal ikan keli mmg sodap sangat , try laa cari dulu ikan keli salai yo
Delete