BAHAN-BAHAN :
1 kg paru lembu
Air asam jawa secukup rasa
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN-BAHAN REMPAH DIKISAR :
1 sudu besar ketumbar
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar jintan manis
* semua rempah ni digoreng tanpa minyak sehingga wangi dan ditumbuk atau dikisar kasar
BAHAN-BAHAN REMPAH DIKISAR :
1 sudu besar ketumbar
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar jintan manis
* semua rempah ni digoreng tanpa minyak sehingga wangi dan ditumbuk atau dikisar kasar
BAHAN DIKISAR atau DITUMBUK :
5 biji cili kering - kalau nak pedas tambah la lagi
5 biji cili merah
5 biji cili merah
8 biji bawang merah
* Resepi yang saya bagi ni hanya la panduan , kalau ada sesiapa nak cuba anda boleh ubah suai atau nak tambah bahan-bahan lain ikut pada selera masing-masing .
CARA MEMASAK :
Bersihkan paru dan rebus sehingga masak dan boleh ditos serta ketepikan dulu bagi paru sejuk . Potong paru ni nipis-nipis dan digaul dgn semua rempah , garam , kunyit dan 1 biji bawang besar yang dikisar . Perap paru ni selama 1-2 jam . Goreng paru sehingga masak kemudian ditos dan ketepikan dulu .
Panaskan minyak dan tumis semua bahan kisar , masukkan air asam jawa , gula dan biarkan cili masak sehingga terbit minyak dan sambal menjadi harum .
Panaskan minyak dan tumis semua bahan kisar , masukkan air asam jawa , gula dan biarkan cili masak sehingga terbit minyak dan sambal menjadi harum .
Masukkan paru yang digoreng tadi dan masukkan garam/gula secukup rasa . Kacau bagi semua bahan mesra dan bila dah masak boleh la ditutup api dapur.
Paru yang digaul rata dengan bahan rempah , kunyit , garam dan bawang .
Paru yang sudah direbus dan boleh dipotong kecil-kecil .
salam kak nannie....mesti cuba nihh, nanti saya buat pulak..
ReplyDeletewlksalm Mat ,
Deletecuba ya mmg sedap ni Mat ubah suai la resepi ikut citarasa Mat :)
Sedapnye kak... bile la nak jumpa paru di Peru ni... alahai...
ReplyDeletemarya , mmg sedap paru ni kat Peru tak ada paru ya mmg kena tunggu balik sini la baru dpt rasa sambal paru ni ya
ReplyDeletesaya dah cuba..mmg sedap :)
ReplyDelete